Мінфін перед Новим роком докапіталізував Приватбанк на 107 млрд грн

Мінфін перед Новим роком докапіталізував Приватбанк на 107 млрд грн
Приватбанк

Міністерство фінансів України наприкінці 2016 року докапіталізувало Приватбанк на 107 млрд грн. Про це повідомляється в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, яке напередодні нового року знизило рейтинг фінустанови.

«У грудні Міністерство фінансів України вже здійснило оплату акцій Приватбанку в обсязі 107 млрд грн, і позитивні результати докапіталізації банку, зокрема за рахунок випуску прив'язаних до валюті ОВДП, дозволять банку забезпечити ліквідність його валютних зобов'язань і під час подальшого перегляду очікувати підвищення рейтингів до суверенного рівня», - повідомляється в документі.

Нагадаємо, 18 грудня уряд України схвалив рішення про націоналізацію Приватбанку

Передбачається, що держава в особі Міністерства фінансів України стане власником 100% акцій банку. Вона гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів її клієнтів.

Приватбанк очолив колишній міністр фінансів та один із топ-менеджерів банку у 1990-х роках Олександр Шлапак

Після стабілізації банк буде продано.

Відповідно Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), який виступає тимчасовим адміністратором фінустанови, 21 грудня збільшив його статутний капітал на 29 млрд 438,283 млн грн – до 50 млрд 694,751 млн грн за рахунок викупу акцій додаткової емісії, які потім були продані державі за 1 грн.

Після цього Мінфін мав узяти участь в докапіталізації Приватбанку шляхом придбання акцій додаткової емісії акцій на суму, що не перевищує розмір мінімальної потреби в капіталі, розрахованої Нацбанком.

У зв'язку з цим уряд доручив Мінфіну здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у розмірі до 116,8 млрд грн терміном обігу до 15 років і процентною ставкою доходу на рівні не вище 10,5% річних з подальшим внесенням їх від імені держави в оплату за акції додаткової емісії Приватбанку.

За даними міністра фінансів Олександра Данилюка капіталізація Приватбанку буде здійснена з використанням не лише гривневих ОВДП, але і індексних ОВДП, щоб покрити незбалансовану валютну позицію банку.

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) 28 грудня зареєструвала випуск і проспект додаткової емісії акцій Приватбанку загальною номінальною вартістю 116 млрд 799,998 млн грн.

За даними НБУ, 29 грудня портфель ОВДП збільшився на 43,925 млрд грн (на 7,98%) – до 594,439 млрд грн, тоді як днем раніше він становив 550,513 млрд грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: