Націоналісти запропонували рецепт соціалізації ромів в Україні

Націоналісти запропонували рецепт соціалізації ромів в Україні
Євген Карась

На думку Карася, перш за все, важлива воля циганських громад

Лідер організації С14 Євген Карась в інтерв’ю «Главкому» розповів, як, на його думку, в Україні можна соціалізувати ромів.

«Наприклад, ми робили кілька патрулів на вокзалі, бо громадяни скаржилися на крадіжки. Ми за ними спостерігали і переконалися, що в них антисанітарія, але вони не крадуть. Цих людей ми не чіпали, але звернулися до соцслужби, аби ті розібралися», - каже Карась.

При цьому, як він зауважив, з Голосіївським парком виникла інша ситуація.

«Коли ми долучилися до вирішення питання вирубки дерев, то розуміли, що є три шляхи це припинити. Перший – діяльність поліції, другий – щоб самі цигани звернули увагу на наявність такої проблеми і її вирішили, і третій – небайдужість громадян, які мають не боятися і писати заяви, на які зобов’язана реагувати поліція. Останнє почало працювати у Львові, поліція змушена потроху реагувати, адже збільшується кількість заяв. Частина представників ромів також почала порушувати це питання у своєму середовищі. На Закарпатті був навіть мітинг, роми виходили з вимогою покарати їхніх односельців за певні кримінальні схеми», - розповів лідер С14.

На його думку, частково відсоток злочинності вийде «разом зменшити» - «особливо, якщо поліція буде далі працювати в цьому напрямку».

«Але повністю не вийде вирішити проблему, допоки цих людей не буде інтегровано у суспільство. На жаль, цього не вдалося зробити ні у Франції, ні в Угорщині. У Франції циган просто викидають з країни. В умовах України потрібно надати соціальним службам доступ до виховання дітей: живучи в таборах, вони інкорпоруються в кримінальну систему. Гроші отримують кримінальні барони, а спільнота – проблеми», - говорить Карась.

Він підкреслив, що діти ромів не можуть нормально навчатися. «А це, до речі, порушення прав дітей на освіту і, згідно із законом, поліція повинна була б забирати цих дітей у батьків і віддавати на навчання в державні заклади», - заявив лідер С14.

На думку Карася, перш за все, важлива воля циганських громад, - «щоб вони самі сказали, що не хочуть займатися злочинністю в кримінальній ієрархії баронів, а хочуть інтегруватися в суспільство».

«Діти зможуть навчатися, і проблема дещо зменшиться», - вважає лідер С14.

Нагадаємо, у  Міністерстві внутрішніх справ України почала роботу постійна робоча група з питань правоохоронної та міграційної діяльності ромів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: