Нападникам на Стерненка оголосили підозру у хуліганстві

Нападникам на Стерненка оголосили підозру у хуліганстві
Сергій Стерненко: підозри нападникам, якщо вони існують, то це лише підготовка до переслідування мене за захист мого життя
Фото: facebook.com/sternenko

Сам Стерненко вважає такі дії не притягненням до відповідальності, а відмазуванням

Двом нападникам на одеського активіста і екслідера осередку «Правого сектора» Сергія Стерненка оголосили підозри за статтею про хуліганство із застосуванням зброї (ч. 4 ст. 296 КК).

Про це повідомили в пресцентрі СБУ.

Підозри оголошені жителям Одеської області Олександру Ісайкулу та Івану Кузнєцову. Ісайкул на даний момент знаходиться за межами України, ймовірно в Росії, а Кузнєцов загинув від ножового поранення під час нападу.

Згідно зі статтею Кримінального кодексу України, Ісайкулу загрожує від тьох до семи років позбавлення волі.

Сам Стерненко пізніше написав у Facebook, що не отримував повідомлення про підозру нападникам. Він додав, що якщо й справді повідомили комусь про підозри, то це виглядає дуже дивно.

«Один з нападників, Ісайкул, утік з України більш як рік тому. Але в розшуку його нема. Для чого повідомляти про підозру, якщо не шукають підозрюваного? А по другому нападнику, Кузнєцову, провадження треба було виділити в окреме та закрити у звʼязку з тим, що він помер. Але цього зроблено не було. КПК визначає що провадження не закривають, тільки якщо померлого треба реабілітувати», — написав він.

Стерненко вважає, що підозри оголосили, щоб знизити градус навколо спроб заарештувати його.

«Тому моя думка така: підозри нападникам, якщо вони існують, то це лише підготовка до переслідування мене за захист мого життя», — написав він він.

Згодом Стерненко додав, що це не притягнення до відповідальності, а відмазування. «Відмазування і виконавців, і посередників, і організаторів, і замовника», - резюмував Стерненко.

Нагадаємо, у травні 2018 року в Одесі двоє зловмисників скоїли напад на Стерненка. Відбиваючись від нападників, він смертельно поранив одного з них ножем. Щодо фактів нападів на Стерненка наразі здійснюється процесуальне керівництво у трьох кримінальних провадженнях, ще за одним обвинувальний акт щодо підозрюваного нападника спрямовано до суду.

У березні 2020 року низка правозахисних та громадських організацій закликали правоохоронців неупереджено розслідувати кримінальну справу, порушену за фактом нападу на Стерненка. Правозахисники наголосили, що Стерненко є юристом і громадським діячем, який протистоїть корумпованій місцевій владі у захопленні земель та незаконних забудовах в Одесі.

Також правозахисники вважають, що після зміни Генпрокурора та призначення на цю посаду Ірини Венедіктової з’явилася небезпека, що Стерненка «замість потерпілого можуть зробити підозрюваним».

У квітні 2020 року Стерненко заявив, що заступника генпрокурора Віктора Трепака звільнили за відмову повідомити йому про підозру в умисному вбивстві.

Пізніше Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити справу за повідомленням про недекларування Генпрокуроркою Іриною Венедіктовою майна. Таке рішення суд прийняв за заявою Сергія Стерненка.

Раніше генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що одеському активісту Сергію Стерненку, який смертельно поранив нападника, у будь-якому разі оголосять про підозру. Зараз питання полягає лише у кваліфікації: вбивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: