Нардеп Дубіль пояснив, як МОЗ порушує Конституцію

Нардеп Дубіль пояснив, як МОЗ порушує Конституцію

Міністерство охорони здоров’я незаконно перекладає фінансування медичних закладів на місцеве самоврядування

Міністерство охорони здоров’я незаконно перекладає фінансування медичних закладів та закупівлю ліків на плечі органів місцевого самоврядування. Таку думку у блозі на сайті «Киеввласть» висловив народний депутат, член фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль.

Так Дубіль відреагував на заяви чиновників міністерства про те, що за організацію надання медпослуг «сімейними лікарями» відповідає місцева влада, а за третину поставок інсуліну мають заплатити місцеві бюджети, хоча це не передбачено жодним законом.

За словами депутата, законодавство прямо передбачає, що фінансувати охорону здоров’я вдосталь має виключно центральна влада – через державний бюджет. Зокрема, про це йдеться в Конституції, де вказано, що охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Водночас лише законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, серед яких – і охорона здоров’я.

Валерій Дубіль наголошує: у разі, якщо держава не може виконати повноваження – вона делегує їх до місцевої влади. «Якщо держава делегує виконання деяких своїх зобов’язань органам місцевого самоврядування, то має забезпечити і фінансування. Ще й у повному обсязі. Ще й коштом з державного бюджету», - відзначає Дубіль, посилаючись на Конституцію.

Наприклад, компенсувати громадам утримання закладів первинної медичної допомоги, коли там просто немає достатньої кількості пацієнтів. «Бо саме через рішення державної влади, заклади тепер фінансуватимуться через Нацслужбу здоров’я – відповідно до підписаних декларацій. І якщо коштів (які надходять в заклад охорони здоров’я за новими правилами) недостатньо для їхнього фінансування, місцевий бюджет додатково фінансує заклад, а держава має компенсувати ці витрати», - підкреслив Дубіль.

Як повідомлялося, в Україні триває докорінна трансформація системи охорони здоров’я: пацієнти нарешті отримали право вибору.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: