Нестача йоду може викликати депресію і навіть рак, - Супрун

Нестача йоду може викликати депресію і навіть рак, - Супрун
Жінкам потрібно 150-300 мкг йоду на день, а чоловікам до 300 мкг

Супрун перерахувала наслідки, до яких може привести нестача йоду в організмі

Йод - це мікроелемент, який необхідний людині протягом усього життя, а його нестача призводить до серйозних наслідків. Про це в понеділок, 28 січня, повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За її словами, щодня організм потребує певної порції йоду. Він потрібен організму для створення гормонів щитовидної залози, яка регулює наш метаболізм.

При цьому неможливо точно вирахувати, скільки людина споживає йоду з їжею, але якщо в щоденному раціоні не часто присутні продукти, багаті йодом, ймовірно, що організм відчуває нестачу цього мікроелемента.

Супрун перерахувала наслідки, до яких може привести нестача йоду в організмі:

- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;

- збільшення щитовидної залози;

- затримка росту у дітей;

- затримка інтелектуального розвитку у дітей;

- зниження розумової активності у дорослих;

- порушення обмінних процесів;

- загроза переривання вагітності;

- неонатальний гіпотиреоз;

- рак щитовидної залози;

- погіршення пам'яті, слуху;

- підвищення холестерину;

- сухість шкіри, втрата її еластичності;

- порушення роботи кишківника;

- відчуття холоду;

- різке зниження або підвищення маси тіла;

- набряки;

- випадання волосся.

Жінкам потрібно 150-300 мкг йоду на день, а чоловікам до 300 мкг. Дітям до шести років потрібно 90 мкг, з шести - до 12-120 мкг.

«Створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на добу», - стверджує чиновниця.

За словами Супрун, щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв потрібно замінити звичайну сіль на йодовану. Також краще вживати білу рибу і морепродукти (минтай, хек, тріску, мідії), морську капусту (ламінарію), овочі (картоплю, редис, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, хурму), яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи.

Раніше Уляна Супрун розповіла, чим краще запивати ліки.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: