Нобелівську премію з фізики отримали вчені за виявлення гравітаційних хвиль

Нобелівську премію з фізики отримали вчені за виявлення гравітаційних хвиль

Гравітаційні хвилі були виявлені детекторами LIGO, про що було оголошено у лютому 2016 року

Цього року вчені Райнер Вайс, Баррі Бариш та Кіп Торн отримали Нобелівську премію з фізики за виявлення гравітаційних хвиль детектором LIGO.

Про це оголосили в Шведській королівській академії наук.

Гравітаційні хвилі були виявлені детекторами LIGO, про що було оголошено у лютому 2016 року. Вони були породжені парою чорних дір, що зливаються, чиї маси в 29 і 36 разів перевищували сонячну, на відстані 1,3 мільярда світлових років від Землі. За частки секунди приблизно три сонячних маси перетворилися на гравітаційні хвилі, максимальна потужність випромінювання яких була приблизно в 50 разів більше, ніж від усього видимого Всесвіту.

Гравітаційні хвилі — прямий наслідок рівнянь загальної теорії відносності, запропонованих Альбертом Ейнштейном у 1915 році. Вони описуються рівняннями хвильового типу, їхні рішення відповідають збуренням простору-часу, що рухається зі швидкістю світла. На відміну від електромагнітних хвиль — світла — інтенсивність гравітаційних хвиль на багато порядків менша, тому виявити їх вдалося лише через 100 років з моменту передбачення.

У минулому році лауреатами Нобелівської премії з фізики сталиДевід Таулесс, Дункан Халдан і Майкл Костерлиц за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.

Зазначається,що 4 жовтня дадуть премію з хімії, 5 жовтня оголосять ім'я володаря Нобелівської премії з літератури, а 6 жовтня - лауреата премії миру.

Імена володарів премій у всіх номінаціях, окрім премії миру, оголошують в Стокгольмі. Лауреата премії миру називають в Осло.

Розмір премії в кожній з номінацій у 2017 році становить 9 мільйонів шведських крон, або понад $1,1 млн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: