Нобелівську премію з фізики присудили за «розкриття екзотичної матерії»

Нобелівську премію з фізики присудили за «розкриття екзотичної матерії»

Троє науковців із США отримали Нобелівську премію з фізики у 2016 році  

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали троє науковців

Нобелівську премію з фізики за «розкриття екзотичної матерії» присудили Девіду Таулесу, Данкану Гелдейну та Майклу Костерлітс. Про це повідомляє прес-служба Нобелівського комітету.
«Вони використали передові математичні методи для вивчення незвичайних фаз або станів матерії, таких як надпровідники, суперрідини або тонкі магнітні плівки», – зазначено у повідомленні.

Усі науковці народилися у Британії, проте наразі працюють у різних університетах США.

Загалом з 1901 року було здійснено 109 нагороджень Нобелівською премією з фізики. З огляду на те, що іноді лауреатами премії ставала група вчених, загальна кількість лауреатів – 200 людей.

З них лише двічі Нобелівський комітет присуджував премію жінці: Марії Кюрі в 1903 році і Марії Гепперт-Майер.

Нагадаємо, 3 жовтня Нобелівську премію з медицини дали за вивчення «самопоїдання» клітин. Лауреатом у 2016 році став японець Йосінорі Осумі. Осумі протягом 20 років займався дослідженням розпаду всередині клітин. Йому вдалося виділити гени, які відповідають за аутофагію в дріжджах, і описати схожі процеси в клітинах інших організмів.
Після цього різні дослідження показали, що аутофагія впливає на розвиток цілої низки захворювань: хвороби Паркінсона і Альцгеймера, діабету та ін.

Розмір Нобелівської премії – 8 млн шведських крон. У 2016 році на премію в галузі фізіології і медицини претендували 273 вчених. Цю премію вручили в 107-й раз, перших лауреатів оголосили в 1901 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: