Нові закони щодо Донбасу допоможуть посилити тиск на РФ - Порошенко

Нові закони щодо Донбасу допоможуть посилити тиск на РФ - Порошенко

Порошенко підкреслив, що хоча закон і регламентує детально військовий аспект боротьби за повернення Донбасу, ключовим проголошує мирний, політико-дипломатичний шлях

Закон про деокупацію Донбасу, Закон про повернення українського суверенітету на Донбас приводить правове поле у відповідність з реальним станом справ. Території законодавчо проголошуються тимчасово окупованими російськими окупаційними військами. Росію Україна кваліфікує як країну-агресора. А за собою ми фіксуємо право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй. Про це заявив президент Петро Порошенко у зверненні у зв’язку з ухваленням відповідних рішень Верховною Радою.

Глава держави наголосив: «Це ще більше зміцнює правову базу для застосування Збройних сил, розширює їхні спроможності в регіоні. Це посилює аргументи на користь надання Україні оборонної зброї».

Водночас, за його словами, закон хоча і регламентує детально військовий аспект нашої боротьби, ключовим проголошує мирний, політико-дипломатичний шлях.

«Він дає чіткий сигнал всім нашим співвітчизникам на окупованих Росією територіях: Україна повернеться до вас, а ви – до України. Бо ми – єдина, соборна і неподільна країна», - сказав Порошенко та висловив сподівання, що ці слова почує більшість наших громадян, які перебувають під окупацією.

«Закон посилить нашу позицію у боротьбі за звільнення заручників і у питанні щодо можливого розміщення миротворців ООН на Донбасі. Росія як країна-агресор не матиме жодного права на участь в цій місії, яка має бути дислокована на всій окупованій території – включно з тимчасово непідконтрольною нам ділянкою українсько-російського кордону», - також підкреслив глава держави.

Президент зазначив, що схвалення Закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах три роки тому також супроводжувалось різними оцінками з боку політиків. «Якими жахіттями тільки не лякали, коли його вперше ухвалювали. Тоді, до речі, за нього голосували і ті політичні сили, які вчора й сьогодні виступали проти. Та жоден, наголошую, жоден негативний прогноз за ці три роки не справдився», - зауважив він.

«І тоді, і тепер можливість виконання закону жорстко обумовлена низкою вимог до Росії як агресора та окупанта та до її маріонеткових режимів. Насамперед – вимогою про виведення російських військ, незаконних збройних формувань, виведення військової техніки з території України, і нормою про відповідність політичних процесів стандартам ОБСЄ», - підкреслив Порошенко.   

Глава держави також наголосив: «Натомість наша репутація як країни, яка із відповідальністю ставиться до Мінських домовленостей, дозволяє щоразу продовжувати  санкції проти Росії, країни-порушниці угод. І ці санкції значною мірою стримують агресора».

Він зауважив, що це також дозволило Україні виграти час для зміцнення армії, переходу від часткової мобілізації до контрактного принципу її формування, тощо.

Президент підкреслив, що відповідальне голосування більшості депутатів допоможе нашій армії й надалі тримати оборону з мінімумом жертв, а дипломатам – посилити міжнародний тиск на Росію.

Як відомо, сьогодні у Верховній Раді було продовжено розгляд законопроектів щодо Донбасу. Під час сесії сталася бійка. Так, позафракційний депутат Юрій Левченко намагався прорватися до трибуни парламенту.

Згодом Левченко  у сесійній залі запалив і кинув димову шашку.

Нагадаємо, Рада схвалила у першому читанні закон про реінтеграцію Донбасу.

Проти президентського проекту щодо Донбасу проголосували 32 нардепи.

Також 6 жовтня Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №7164 «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей». Голова ВР Андрій Парубій підписав документ.

Раніше повідомлялося, що 15 депутатів Верховної Ради від фракції «Блок Петра Порошенко» і «Народного фронту» заблокували парламентську президію і трибуну з метою недопущення блокування їх фракцією «Самопоміч» та іншими депутатами. Коли ж голова ВР Андрій Парубій і перший віце-спікер Ірина Геращенко зайшли до зали, їх пустили на місця у президії.

Читайте також статтю: Як будуть повертати Донбас? Основні тези нового плану Порошенка

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: