Обмін полоненими: кримчан у списках не буде

Обмін полоненими: кримчан у списках не буде
Українські полонені під конвоєм «ДНР», грудень 2019 рік
Фото: Reuters/Alexander Ermochenko

Додому повернуться українці, яких утримують бойовики на Донбасі

У списках, які підготували для великоднього обміну полоненими, не будуть включені кримчани. Водночас остаточно ці списки на обмін ще не сформовані.

Про це заявив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Рєзніков в ефірі «ТСН».

За його словами, українська влада не відступає від спроб реалізувати формат «всіх на всіх». Але на цей раз додому повинні повернутися українці, яких утримують бойовики на Донбасі.

Звільненим у результаті обміну полоненими доведеться провести ще два тижні в обсервації.

«Місця, де вони будуть розташований, вже готові. Там звільнених забезпечать всім необхідним, включаючи медичною допомогою і зв'язком з родичами», – сказав Резніков.

Однак, він уточнив, що остаточно списки на обмін не сформовані досі. ОБСЄ чекає від Росії підтвердження дати обміну, кількості і поіменного списку.

8 квітня під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи сторони домовилися про взаємний обмін полонених до Великодня.

Нагадаємо, 31 березня 2020 року голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що обміни утримуваними особами з підтримуваними Росією бойовиками можуть початися за два тижні.

Раніше у Путіна заявляли, що обмін утримуваними особами між Україною і РФ відбудеться до кінця березня.

Як повідомлялося, 5 березня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона в ТКГ передала список із понад 200 прізвищ для майбутнього взаємного звільнення утримуваних осіб. Глава держави висловив сподівання на проведення такого обміну в березні.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підтвердила, що до обмінних списків буде включено кримських татар.

Народний депутат Мустафа Джемілєв заявив, що ув'язнені владою РФ кримські татари можуть відмовитися від обміну, якщо дізнаються, що їх обмінюють на злочинців. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: