Парламент створить комісію з розслідування діяльності керівництва Нацбанку

Парламент створить комісію з розслідування діяльності керівництва Нацбанку
Валерія Гонтарева у Верховній Раді

Комісія займеться питанням надання комерційним банкам кредитів рефінансування НБУ

На реєстрації у спікера Верховної Ради Андрія Парубія перебуває постанова про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності керівництва Національного банку України. Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді повідомив народний депутат Михайло Головко.

«Ще 4 листопада я звернувся до всіх фракцій, щоб вони дали своїх представників для створення тимчасової слідчої комісії для розслідування дій керівництва Нацбанку. Згідно зі статтею 84, частиною 3 регламенту ВРУ, на повідомлення про створення комісії дається 5 днів. Якщо представники будь-якої з фракцій не дали представника, комісія реєструється автоматично і без представників даної фракції», – заявив парламентарій.

За його словами, комісія займеться питанням надання комерційним банкам кредитів рефінансування НБУ. Значна частина цих коштів надалі була виведена на підставні компанії. «Безвідповідальна і злочинна політика Нацбанку змушує нас реагувати і діяти», – наголосив Головко.
Як зазначив депутат, за час роботи нинішньої глави Нацбанку Валерії Гонтаревої частка ринку, яку займають російські банки, зросла з 10% до 40%.
«Це явна загроза суверенітету і економічній безпеці держави, ми бачимо тут злочинну діяльність керівництва НБУ і вимагаємо від спікера Андрія Парубія негайної реєстрації постанови про створення тимчасової слідчої комісії. Зараз постанова перебуває у спікера, я звертаюся до нього, щоб він не затягував це питання. Нам потрібно врешті-решт розібратися з керівництвом Нацбанку, яке підриває національну економіку, знищує національну валюту», – сказав депутат.
Як зазначив Головко, багато депутатів переконані, що тимчасова слідча комісія безсила щось зробити, оскільки не володіє реальними повноваженнями, але це не так.
«Ми багато чого можемо – наприклад, отримати доступ до документів Нацбанку, щоб побачити, як видавалося рефінансування. Лише заради цього потрібно створювати комісію», – зауважив Головко.
Парламентарій упевнений, що, незважаючи на торпедування ініціативи зі створення комісії частиною депутатів фракцій БПП і «Народного фронту», за постанову вдасться зібрати мінімально необхідних 150 голосів. Одночасно, каже Головко, депутати домагатимуться, щоб Верховна Рада отримала право звільнення голови Нацбанку. «У нас парламентсько-президентська республіка, а не навпаки», – пояснив він.
Нагадаємо, фінансовий комітет Верховної Ради звернувся до президента Петра Порошенка з рекомендацією звільнити главу Нацбанку Валерію Гонтареву за втрату репутації. Група депутатів на чолі з Ігорем Луценком передала до НАБУ повідомлення про протизаконну діяльність Гонтаревої.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: