Патріарх Варфоломій відповів албанському архієпископу щодо легітимності Української православної церкви

Патріарх Варфоломій відповів албанському архієпископу щодо легітимності Української православної церкви
Вселенський патріарх Варфоломій написав листа предстоятелю Албанської церкви 

Варфоломій нагадав, що Константинопольський престол є найвищою апеляційною інстанцією у Православній церкві

Вселенський патріарх Варфоломій направив відповідного листа (повний текст листа у перекладі є на нашому сайті) предстоятелю Албанської церкви архієпископу Анастасію. У ньому Варфоломій ще раз підкреслює, що діяв згідно з церковною традицією, використовуючи привілеї, покладені на Константинопольський патріархат Вселенськими соборами. Про це пише Сerkvarium.

Він наводить приклади з давнини, коли Вселенський патріарх затверджував автокефалії і патріархати, а також відновлював відлучених єпископів. Патріарх Варфоломій також нагадав, що оскільки Константинопольський престол є найвищою апеляційною інстанцією у Православній церкві, то він розглянув прохання від колишніх митрополитів Київського Філарета і Львівського Макарія.

Також Варфоломій відправив архієпископу Анастасію копію науково-богословського дослідження щодо дійсності хіротоній у розкольників, яке склав митрополит Смирнський Василь (короткий переказ основних аргументів і переклад повного тексту дослідження є на нашому сайті). Як приклади подолання розколів Вселенський патріарх наводить приклади мелетіан і новаціан, греко-болгарську схизму та розкол між РПЦ і РПЦЗ – всі вони були вирішені і розкольники приймалися у своєму сані, і їх ніхто по-новому не висвячував, їхні хіротонії визнали.

«У РПЦ люблять урочисто заявляти, що ні в якому разі не можна легалізувати розкол, але в 2007 р. з ініціативи Володимира Путіна вони самі легалізували розкол, об’єднавшись з російською закордонною церквою», - йдеться у повідомленні.

Таким чином, патріарх Варфоломій відповів на претензії, які озвучують представники помісних церков щодо законності та легітимності рукоположень ієрархів Православної церкви України і її предстоятеля Блаженнішого митрополита Епіфанія.

У Вселенському патріархаті впевнені, що після такого вичерпної відповіді процес визнання Православної церкви України стане більш інтенсивним, оскільки основне спірне питання – про дійсність рукоположень – вирішене.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: