Пентагон залучав підрядників з України для поставок зброї до Сирії, - ЗМІ

Пентагон залучав підрядників з України для поставок зброї до Сирії, - ЗМІ

Зброя переправляється з Європи в Туреччину, Йорданію і Кувейт як морем, так і по повітрю

Пентагон купував зброю для сирійських повстанців у Казахстану, Грузії та України. Про це йдеться в розслідуванні Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) і Балканського об'єднання журналістів-розслідувачів (BIRN).

«Пентагон найняв цілу армію підрядників і субпідрядників — від багатих військово-промислових корпорацій до фірм, які мають зв'язки з організованою злочинністю. З їх допомогою він відправив сирійським повстанцям, що вже давно воюють з «Ісламською державою» (ІГ), зброю та боєприпаси радянського зразка на суму, що сягає 2,2 мільярда доларів», - стверджується в розслідуванні.

Як з'ясували журналісти, Балканські і східноєвропейські виробники зброї, які і так працюють на повну потужність для постачання сирійської війни, не здатні задовольнити цей попит. Тому Міністерство оборони США звернулося до іншим постачальникам з Казахстану, Грузії та України, знизивши при цьому вимоги по виробничим стандартам.

Ланцюжок поставок зброї був реалізований окремо від вже закритої програми ЦРУ по озброєнню повстанців, які воюють проти сирійського президента Башара Асада.

Згідно з розслідуванням, Пентагон купує зброю по двох каналах: через Командування спеціальних операцій (SOCOM), яке управляє спецопераціями у всіх видах збройних сил США, і через Picatinny Arsenal - військову науково-дослідну та виробничу організацію в штаті Нью-Джерсі.

Зброя переправляється з Європи в Туреччину, Йорданію і Кувейт як морем, так і по повітрю.

Потім за допомогою літаків або вантажівок воно розподіляється між союзниками США на півночі і півдні Сирії.

За даними тисяч документів про закупівлі, які проаналізували журналісти BIRN і OCCRP, до травня 2017 року (за більш пізні періоди даних немає) SOCOM придбало у Афганістану, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Чехії, Казахстану, Польщі, Румунії, Сербії та України зброї та боєприпасів на загальну суму 238,5 мільйона доларів.

В цілому, за підрахунками дослідників, на своїх сирійських союзників Пентагон має намір витратити 2,2 мільярда доларів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: