Польський експерт розповів, як Росія може завадити НАТО захистити Східну Європу

Польський експерт розповів, як Росія може завадити НАТО захистити Східну Європу

Завдяки арсеналу в Калінінграді у разі нової кризи Росія зможе завадити літакам і кораблям НАТО захистити Східну Європу і Прибалтику, вважає аналітик

Польський військовий експерт Марек Щверчіньський вважає, що озброєння, які Росія розміщує в Калінінградській області, є небезпечними і дуже ефективними в разі війни. Таку думку він висловив в інтерв'ю німецькому Bild.

«Що нас особливо турбує, це та комбінація збройових систем, які дислокують там в останні місяці: це балістичні ракети «Іскандер» і крилаті ракети «Іскандер», які можуть оснащуватися ядерними боєголовками, а також сучасні комплекси ППО С-400 і береговий ракетний комплекс «Бастіон», – зазначив фахівець. Ці три компоненти, за словами Щверчіньського, створюють «так звану комбінацію A2/AD, яку так не люблять військові: це озброєння обмежує або забороняє доступ і маневр на землі, на воді і в повітрі в радіусі 500 км навколо Калінінграда».

«Створивши таку комбінацію в Калінінграді, в разі нової кризи Росія буде здатна не дати літакам і кораблям НАТО захистити Східну Європу і Прибалтику. У свою чергу, місцеві флоти, в тому числі польський, занадто слабкі, щоб чинити гідний опір російським ЗС», – упевнений аналітик.

«Понад те, нагадую, що систему ПРО НАТО в Польщі буде розгорнуто не раніше кінця 2018 року. А доти, доки у нас не буде сучасної системи протиракетної оборони, ми бездіяльно спостерігатимемо за нарощуванням російської військової могутності біля наших кордонів», наголосив Щверчіньський. Та й після 2018 року «натівська система буде абсолютно марною щодо ракет, розгорнутих у Калінінграді, оскільки вона ефективна тільки проти цілей, які пролітають над Польщею у верхніх шарах атмосфери».

Проте експерт не вірить у те, що Росія готує напад з Калінінградської області. «Якби я готував напад, я б не робив приготування на очах усього світу. До того ж застосування «Бастіонів» у Сирії минулого тижня свідчить радше про демонстрацію сили для ЗМІ, ніж про реальну підготовку до війни», – сказав Щверчіньський.

Як повідомлялось, у Бундестазі закликали ввести нові санкції проти Росії через просування сирійських військ в Алеппо за безпосередньої підтримки РФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: