Помер лауреат Нобелівської премії з літератури Даріо Фо

Помер лауреат Нобелівської премії з літератури Даріо Фо
Даріо Фо і Франка Рамі

Письменник і драматург помер в Італії від ускладнень з легенями

В Італії у віці 90 років помер відомий письменник, драматург і лауреат Нобелівської премії з літератури Даріо Фо, передає газета La Stampa.

Повідомляється, що два тижні тому його госпіталізували через ускладнення з легенями.

Фо отримав Нобелівську премію з літератури в 1997 році за унікальний літературно-театральний жанр з наступним формулюванням: «Даріо Фо, продовжуючи традицію середньовічних блазнів, висміює владу, повертаючи гідність поневоленим».

Зазначимо, Фо створив театральний жанр на основі італійської комедії дель арте і середньовічної вистави на площах, а світову популярність йому приніс твір «Випадкова смерть анархіста».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Нобелівську премію з економіки присудили за теорію контрактів.

Довідка: Даріо Фо – італійський драматург, режисер, теоретик театру, художник. Лауреат Нобелівської премії з літератури (1997), почесний доктор римського університету «Ла Сап'єнца» (2006).

Протягом усієї своєї творчої життя Даріо Фо разом з дружиною Франкою Рамі вели активне громадське життя, яке іноді перетворювалося на політичну боротьбу. У сатиричних комедіях Фо на євангельські сюжети «Архангели не грають у фліппер» (1959), «Містерія-буф» (1969), а також у п'єсі «Випадкова смерть анархіста» (1971) соціальний гротеск доведений до карикатури.

До 1986 року Фо написав 40 п'єс, які йдуть зараз у 48 країнах світу, зокрема і в Україні (Київ (Київський академічний театр «Колесо»), Львів, Ужгород та ін.).

У 1997 році Фо одержав Нобелівську премію з літератури. На думку Фо, ця премія для нього – «це визнання слова, виконуваного зі сцени». С. Аллен, постійний секретар шведської академії, сказав при врученні нагороди: «Даріо Фо – одна із центральних постатей європейського театру останніх десятиліть. Він наслідує середньовічних блазнів, відважно критикуючи та захищаючи пригноблених. Він відкриває нам очі на зловживання можновладців і суспільні несправедливості».

2001 року Фо став членом міжнародного Колежу патафізики, створеного на честь Альфреда Жаррі. У 2008 році брав участь у зйомках фільму-розслідування Джульєтти К'єза «9/11. Розслідування з нуля» про події 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку.

Нагадаємо, цього року Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: