Порошенко не вважає, що українській церкві щось загрожує

Порошенко не вважає, що українській церкві щось загрожує
П’ятий президент України Петро Порошенко та предстоятель Української православної церкви митрополит Епіфаній

Петро Порошенко вперше прокоментував чвари в Українській православній церкві

П’ятий президент України Петро Порошенко не вважає, що українській церкві щось загрожує. Про це експрезидент України заявив в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

«Я не вбачаю, що українській церкві щось загрожує. Навпаки, це випробування, які зроблять українську церкву ще міцнішою. Так, я маю це визначити, уповільнились переходи парафій, але процес продовжується», – наголосив Порошенко.

Він переконаний, що конфлікт у ПЦУ загартує церкву: «Для нашої церкви це – загартування, яке зробить її міцнішою. Я у цьому впевнений. Я вірю. Люди залишаються з церквою. Ніхто нікуди не йде. І це означає, що церква не залежить від волі однієї особистості».

Водночас, колишній глава держави відмовився давати оцінку діям почесного патріарха Філарета: «Я точно не буду обговорювати Філарета. Але вся Україна дякувала йому за жертовність. А зараз він позбавляється підстав так думати».

Петро Порошенко також нагадав, що боротьба за автокефалію ПЦУ і надання томосу було для нього та його команди «складним надзавданням». «Тоді всі, хто міг, і це були люди, які хотіли Україні добра, зверталися до мене і сказали: «Пане президенте, ви щось не те робите, ви себе знищуєте. Бо нічого не буде, і вам це поставлять у провину!» Чи могло це стати моєю помилкою? Так! Але якби я думав тільки про те, як не робити помилок, я б нічого не робив. І я пишаюсь тим, що нам вдалось», – наголосив Порошенко.

Нагадаємо, Філарет звинуватив Епіфанія у порушенні домовленностей щодо управління церквою після отримання Томосу. В свою чергу Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що т. зв. патріархат Київський не існує і ніколи не існував, а Філарет був відновлений у своєму єпископському чині як колишній митрополит Київський.

Філарет вирішив відновити УПЦ Київського патріархату і тому на 20 червня скликає Помісний собор.

 Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: