Правоохоронні органи найбільше порушують права людини – правозахисник

Правоохоронні органи найбільше порушують права людини – правозахисник

Богдан Крикливенко, співзасновник Українського інституту з прав людини

Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Найбільше українці скаржаться, що їхні права порушують правоохоронні органи, розказав Крикливенко

З року в рік громадяни України скаржаться, що їхні права та свободи були порушені з боку правоохоронних органів. Статистика скарг з року  в рік не зменшується. Про це розповів колишній керівник Секретаріату Уповановаженого ВРУ з прав людини, співзасновник Українського інституту з прав людини під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

З року в рік картина найбільший порушень прав і свобод людини була однакова. «Найбільше українці скаржаться, що їхні права порушують правоохоронні органи. Сам факт затримання або навіть, якщо людина була потерпілою, або вимагала ефективного розслідування, або вимагала реалізації своїх процесуальних прав в рамках судових проваджень були предметом скарг. Це все було предметом постійних або більшості скарг, які заходили до офісу Уповноваженого з прав людини. Маємо багато проблем із застосуванням норм кримінально-процесуального кодексу, а також з імплементацією міжнародних зобов’язань у цій сфері, зокрема мова йде про Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод», - каже Крикливенко.

Причини такої ситуації колишній керівник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини бачить в комплексі питань.

«Якщо взяти статтю – право на життя. На сьогоднішній день є багато нерозслідуваних справ, які стосуються права на життя. Це процесуальний аспект статті 2. Все, що стосується ефективного розслідування, притягнення осіб до відповідальності і постановлення рішення, яке відповідало б принципу верховенства права і права на справедливий суд, ми ні в 2018 році, ні в попередніх роках не маємо достатньої кількості відповідей, щоб суспільний запит, зокрема розслідувань порушення прав людини під час Революції Гідності, був задоволений, навпаки ми маємо багато питань», - продовжує Крикливенко.

Така ж ситуація зі статтею 3 Конвенції – катування або поводження, що принижує гідність людини.

«Є питання щодо до того, в яких умовах тримають людей під вартою. Нещодавно ми бачили, як на території Київського слідчого ізолятора, відкривали відремонтований корпус, причому що цей корпус уже був нещодавно відремонтований. А корпуси,  яким багато десятки років залишаються в жахливому стані. Тобто є питання умов, є питання щодо неналежного поводження», - говорить Крикливенко.

Раніше «Главком» повідомляв, що за даними закладів охорони здоров’я у 2017 році  майже 2500 осіб звернулися за медичною допомогою через травми, завдані працівниками поліції. При цьому простежується стійка тенденція  до збільшення кількості таких звернень.  На думку аналітиків з Експертного центру прав людини, однією з основних причин існування неналежного поводження є безкарність правоохоронців за такі випадки. Аби виправити ситуацію потрібно внести зміни до кримінального законодавства, зокрема в статтю 127 Кримінального кодексу.

Переглянути запис прес-конференції: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: