Прем'єр Іспанії приїхав до Каталонії вперше після початку кризи

Прем'єр Іспанії приїхав до Каталонії вперше після початку кризи

Маріано Рахой взяв участь в передвиборчому заході

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой в неділю, 12 листопада, вперше приїхав до Барселони після початку кризи в Каталонії. Метою візиту прем'єра стала участь в передвиборчому заході, який проводить очолювана Рахоєм Народна партія напередодні перевиборів до парламенту автономії.

«Каталонія - це Іспанія, і Іспанія - це Каталонія», - заявив прем'єр, виступаючи перед однопартійцями. Він закликав усіх виборців взяти участь у позачергових парламентських виборах і висловив надію на стабілізацію ситуації в регіоні після них, передає інформагентство dpa. Рахой також звернувся до представників каталонського бізнесу, закликавши їх не залишати Каталонію.

Напередодні в Барселоні сотні тисяч людей вийшли на мітинг, вимагаючи звільнити вісім політиків, затриманих у зв'язку з проголошенням незалежності Каталонії. Організаторами заходу виступили націоналістичний рух «Каталонська національна асамблея» і організація Omnium Cultural, чиї лідери також знаходяться під вартою.

Як відомо, уряд Іспанії у суботу, 28 жовтня, офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучденон закликав захищати незалежність мирно.

Крім того, міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Нагадаємо, 27 жовтня парламент Каталонії проголосував за резолюцію, яка проголошує незалежність від Іспанії.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

В даний час більшість колишніх міністрів відправленого у відставку регіонального уряду Каталонії знаходяться під вартою. Екс-лідер Каталонії Карлес Пучдемон і чотири міністри втекли в Брюсселі, щоб уникнути арешту. Верховний суд Іспанії видав європейський ордер на арешт Пучдемона і його чотирьох соратників 3 листопада. 

5 листопада,колишній глава каталонської регіональної адміністрації  здався бельгійської поліції.

Бельгійський суд відпустив на поруки лідера Каталонії Карлеса Пучдемона. Зазначається, що його та чотирьох міністрів звільнили умовно. Усі вони мають з’явитися в суді впродовж 15 днів. Пучдемону й решті каталонців заборонено залишати Бельгію до рішення суду щодо виконання європейського ордеру на арешт, виданого Іспанією.

Дивіться також: В Барселоні святкують проголошення незалежності Каталонії. Фотогалерея

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: