Уряд Іспанії перебрав на себе владу в Каталонії

Уряд Іспанії перебрав на себе владу в Каталонії
Прапори Іспанії та Каталонії

Каталонська адміністрація, включаючи керівників міністерств, рішенням Мадрида не протистоїть

Уряд Іспанії офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Відповідний урядовий указ був опублікований в офіційному виданні та набрав чинності в суботу, 28 жовтня. «Голова національного уряду перебирає на себе роль та компетенції голови уряду Каталонії», - йдеться в повідомленні.

Як передає кореспондент DW з Іспанії, вся каталонська адміністрація, включаючи керівників міністерств, рішенням Мадрида не протистоїть і визнає свою відставку. Відсутні і заклики до маніфестацій та непорядків. Місцеві вибори мають пройти в Каталонії 21 грудня.

Крім того, міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

У відповідь на це він закликав каталонську поліцію «залишатись нейтральною». Раніше іспанська влада звинуватила Траперо у тому, що його підлеглі не перешкоджали діям демонстрантів під час референдуму, що відбувся 1 жовтня, і який влада Іспанії вважає нелегітимним. Проти нього триває слідство, за рішенням суду у Траперо вилучили паспорт та заборонили залишати межі Іспанії.

Нагадаємо, 27 жовтня парламент Каталонії проголосував за резолюцію, яка проголошує незалежність від Іспанії.

Сенат Іспанії 27 жовтня проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що для ЄС нічого не змінюється після того, як парламент Каталонії проголосував за резолюцію про проголошення незалежності від Іспанії. 

Глава МЗС Україна Павло Клімкін заявив, що Україна підтримує територіальну цілісність Іспанії у межах міжнародно визнаних кордонів. Водночас уряд Шотландії висловив «повагу позиції»  Каталонії, однак визнавати незалежність регіону не став.

Дивіться також: В Барселоні святкують проголошення незалежності Каталонії. Фотогалерея

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: