Путін бачить слабкість України та почувається комфортно - Волкер

Путін бачить слабкість України та почувається комфортно - Волкер
Колишній спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер

Без тиску Росія виконувати Мінські угоди не буде, - вважає Волкер

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер вважає, що зараз не варто очікувати оптимістичних змін у позиції президента Росії Володимира Путіна щодо припинення війни в Донбасі. Під час онлайн дискусії Київського безпекового форуму «Війна Росії проти України: як приборкати агресора та встановити мир» Волкер також сказав, що у рокіруванні Владислава Суркова на Дмитра Козака не змінилась людина, яка приймає рішення.

«Я вважаю, що Джон Гербст досить аргументовано говорив про скрутне становище, в якому зараз, вірогідно, опинилася Росія, і на які, як на мене, варто зважати. Водночас, на протилежній шальці терезів Путін також бачить слабкість України, бачить, що США поза процесом, що Франція заграє з Росією, він бачить, що Німеччина відволікається на свої внутрішні політичні перетворення та зміни, а також звісно коронавірус впливає на всіх. Я думаю, Путін почувається доволі комфортно», - сказав Волкер у п'ятницю.

Посол Волкер розповів, що коли зустрічався з Сурковим, в нього ніколи не було враження, що він приймає рішення.

«Рішення приймає Путін. Те саме я бачу із Козаком. Людина, яка приймає рішення не змінилася», - сказав Волкер.

Він наголосив, що Козак близький до Путіна та формує архітектуру з відколотих самопроголошених республік навколо Росії.

«Ця архітектура має певні форми стійкості або часткової стійкості, яку Росія може використовувати, щоб дестабілізувати сусідів та стримувати їх від інтеграції з Заходом. Я вважаю, що така стратегія залишається незмінною і не бачу жодних ознак протилежного. Моя порада Україні буде протилежною. Путін бачить слабку Україну, як можливість. Отже, надзвичайно важливо, щоб Україна стала настільки сильною, наскільки можливо. І ця сила має опиратися на фінансову стабільність, верховенство права, аби іноземні інвестори почувалися впевнено встановлення сильних показників економічного зростання, впровадження реформ. Якщо це відбудеться, Україна буде надзвичайно сильною і це те, де я бачу реальну можливість змінити розрахунки Путіна.Доки він вважатиме, що йому вдасться малою ціною і надалі підривати Україну та її прагнення інтеграції із Європою, він не зупиниться. А якщо він побачить, що такі спроби не дають результату, що Україна стає сильнішою, тоді ціна, які він муситиме заплатити, стане більш очевидною. І тоді буде можливість, щоб у Росії почали думати так, що «це не вартує того». Ось те, до чого Україна має прагнути», - додав посол Волкер.

Також він висловив надію на те, що США знову почали брати активну участь у підтримці України

«Було б надзвичайно корисним, щоб США знову почали брати активну участь у підтримці України і стали активніше долучатися разом із Францією та Німеччиною до роботи в Нормандському форматі, а також більш відверто висловлювались щодо агресії Росії в Україні і необхідності надалі протистояти цьому», - сказав він.

Нагадаємо, що у п'ятницю розпочалась онлайн-дискусія 13-го Київського безпекового форуму, під час якого учасники обговорять проблеми миру та безпеки. У фокусі розмови будуть головні проблеми захисту України від російської агресії, відновлення територіальної цілісності та встановлення довгострокового миру в Східній Європі. Серед учасників дискусії високопоставлені американські, українські державні діячі та дипломати.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: