Родичі політв’язнів та заручників зустрілися з Порошенком

Родичі політв’язнів та заручників зустрілися з Порошенком

Серед родичів політв’язнів на зустріч прийшли рідні Олександра Кольченка, Павла Гриба, Ігора Котелянця, Станіслава Клиха, Валентина Виговського, Миколи Карпюка, Олексія Стогнія

Родичі українських політв’язнів Кремля та заручників, яких утримують на окупованому Донбасі, уперше зустрілися з президентом Петром Порошенком. Ця зустріч, на якій була, зокрема, сестра Олега Сенцова, готувалася досить довго.

Про це повідомила сестра Сенцова Наталія Каплан.

В Адміністрації президента були присутні окрім Порошенка голова Служби безпеки Василь Грицак, міністр закордонних справ України Павло Клімкін та представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Ірина Геращенко.

Серед родичів політв’язнів на зустріч прийшли рідні Олександра Кольченка, Павла Гриба, Ігора Котелянця, Станіслава Клиха, Валентина Виговського, Миколи Карпюка, Олексія Стогнія.

Також в АП були і представники кримськотатарського народу — голова Меджлісу Рефат Чубаров та його заступник Ахтем Чийгоз, якого у жовтні 2017 року звільнили від незаконного утримування у Криму.

За словами Каплан, під час зустрічі ніхто не назвав жодних конкретних дат чи домовленостей щодо звільнення політв’язнів. Водночас родичам пообіцяли домагатися права для українського омбудсмена Денісової відвідати усіх політв’язнів, яких утримує Росія.

Президент наголосив, що питання звільнення українських заручників присутнє в усіх його міжнародних переговорах. Зокрема, Петро Порошенко під час телефонних розмов з Державним секретарем США Майком Помпео та прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо обговорив необхідність підняття питання українських політв’язнів на зустрічі лідерів країн «Великої сімки». Також це питання Глава держави обговорив в Аахені з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном. «І отримали чітке запевнення, що міжнародна солідарність і тиск на Росію продовжиться», - зауважив Глава держави.

Президент висловив підтримку усім українським заручникам і попросив передати їм, що Україна й надалі буде боротися за їхнє звільнення. Він також звернувся до тих, хто голодує: «Ви всі потрібні нам живими».

Під час зустрічі заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз зачитав звернення ув’язненого Володимира Балуха, який голодує вже понад 80 днів. Він закликав до активних дій держави щодо консолідації зусиль патріотично налаштованих громадян і представників громадських організацій, які ведуть «святу боротьбу з московитськими окупантами». «Вважаю, що створення консультативно-координаційної ради при Президентові України значно підвищить ефективність дій держави по звільненню політв’язнів, захисту прав і свобод громадян України в тимчасово окупованому Криму та якісно покращить інформаційну складову у боротьбі з російською пропагандою. Об’єднавши зусилля держави і української спільноти Криму ми значно наблизимо час торжества вищої справедливості гідно хазяйнувати на своїй, Богом даній землі. Крим – це Україна», - наголосив Володимир Балух.

Глава держави підтримав створення такої ради і доручив опрацювати це питання та підготувати відповідний Указ.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: