Росія погрожує заморозити свою участь у Євросуді з прав людини

Росія погрожує заморозити свою участь у Євросуді з прав людини

Очікується, що остаточне рішення буде прийнято 27 жовтня, коли пройде перше читання бюджету Росії на 2018 рік

Росія розглядає можливість заморозити свою участь у Європейському суді з прав людини Ради Європи і скоротити внески в організацію.

Про це пише російська проурядова газета «Известия» з посиланням на джерела в Держдумі. 

ЗМІ зазначає, що інформацію про це також підтвердили в комітеті з міжнародних справ. 

Зазначається, що сума, на яку планується знизити загальний обсяг виплат в Раду Європи, може становити $7-10 млн. Очікується, що остаточне рішення буде прийнято 27 жовтня, коли пройде перше читання бюджету Росії на 2018 рік.

«У Раді Європи склалася парадоксальна ситуація: ЄСПЛ може приймати рішення щодо Росії, а Москва, в свою чергу, впливати на роботу органу можливості не має. Якщо Росії не буде повернуто право висловлювати свою позицію під час виборів суддів ЄСПЛ, то вона припинить виплати і заморозить своє членство», - наголошує в коментарі ЗМІ джерело в Держдумі. 

Заступник голови комітету з міжнародних справ Володимир Джабаров вважає, що ставлення ЄСПЛ до Росії «дискримінаційне і порушує права суверенної держави». Він наголошує, що Москва не може вільно висловлювати свою позицію, а багато рішень ЄСПЛ – «політизовані й несправедливі».

«Якщо тенденційне ставлення до Росії збережеться, то ми заморозимо виплати і покинемо ЄСПЛ. І в цьому немає нічого страшного. Ми до середини 1990-х років не брали участі в роботі інститутів Ради Європи і жили цілком нормально», - переконаний Джабаров.

У російському ЗМІ наголошують, що йдеться про «призупинення» співпраці з ЄСПЛ, але на практиці це означатиме виключення Росії зі складу Ради Європи, оскільки виконання рішень Суду є ключовою умовою членства в РЄ.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: