Росія знову лякає Європу ризиками транзиту газу взимку через Україну

Росія знову лякає Європу ризиками транзиту газу взимку через Україну

У підземних газових сховищах України недостатньо газу, розповідає міністр енергетики РФ

Міністр енергетики РФ Олександр Новак заявляє про ризики для транзиту газу цієї зими через Україну. Про це міністр заявив журналістам, повідомляє ТАСС.

«Ми бачимо ризики (транзиту газу через Україну. – Ред.), тому що у них у підземних газових сховищах недостатньо газу, а температури набагато нижчі середньорічних. Тому ризики є», – сказав Новак.

Крім того, постійний представник Росії при Євросоюзі Володимир Чижов вважає, що Україна може опинитися в ситуації, коли вона змушена буде забирати транзитний газ з Росії до Європи через недостатні запаси у газових сховищах. На його думку, це може загрожувати новою кризою у відносинах Москви з Євросоюзом.

Зазначимо, що раніше перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома повідомив, що в українські ПСГ закачано 14,7 млрд кубометрів газу, що є достатнім для опалювального сезону.

Як повідомлялось, 25 вересня розпочався процес між ПАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. Предмет позовів цієї справи – контракти на постачання газу з Росії до України і транзит газу через територію України від 2009 року. Українська сторона домагається зміни ціни на російський газ і перегляду умов транзиту до Європи.

Росія ж наполягає на тому, що Україна повинна заплатити за газ, який не споживала. Принцип «бери або плати», закладений в контракт 2009 року, передбачає, що Україна зобов'язана сплатити фіксовані обсяги газу, незалежно від того, буде вона їх де-факто закачувати чи ні. Фактично ми зобов'язані оплатити недобір газу. Україна має більш високі шанси на перемогу. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: