Росія звинуватила США у захопленні своїх дипломатичних установ

Росія звинуватила США у захопленні своїх дипломатичних установ

Міністерство закордонних справ РФ розцінило дії Вашингтона «як відверто ворожий акт»

Міністерство закордонних справ РФ звинуватило США у захопленні своїх будівель, що знаходяться на території цієї країни. Відповідну заяву розміщено на сайті МЗС РФ.

У ній йдеться про будівлі генерального консульства Росії в Сан-Франциско і торгового представництва у Вашингтоні, а також про відділення торгпредства в Нью-Йорку. МЗС РФ заявило, що перші дві будівлі знаходяться в російській власності і мають дипломатичний імунітет, а третя є орендованою.

«Цей обурливий крок йде в руслі фактичної експропріації в грудні минулого року заміських дипломатичних житлових комплексів близько Вашингтона і Нью-Йорка, що належать Росії. У захоплених будівлях тепер господарюють спецслужби США за підтримки озброєної поліції», - сказано в повідомленні МЗС РФ.

Російське дипломатичне відомство також закликало американську владу негайно повернути російські дипломатичні об'єкти. Самі ж дії Вашингтона там назвали відверто ворожим актом, який є порушенням міжнародного права.

Зазначимо, що український дипломат Богдан Яременко пояснив, що «імунітетом [вищеозначені] будівлі були наділені лише доти, поки американці визнавали їх місцем розміщення дипломатичних установ».

«У ту хвилину, як ці приміщення перестали визнаватися американцями як генконсульство. відділ посольства чи генконсульства, вони отримали можливість заходити всередину на тих же підставах, що і в будь-які інші приміщення в США», - написав він у пості на Facebook.

Раніне США зажадали від російського уряду закрити консульство Росії в Сан-Франциско, а також скоротити дипломатичну присутність Росії у Вашингтоні і Нью-Йорку. США заявили, що ця вимога має бути виконана до 2 вересня.

Російські ЗМІ повідомили, що у торгпредставництві Росії в Вашингтоні почали проводити обшуки.

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало відео обшуків в будівлі генконсульства у Сан-Франциско.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва буде жорстко відповідати на недружні кроки Вашингтона, хоча і не хоче сваритися зі США і готова до конструктивної взаємодії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: