Російський політолог розповів, чому політична система Путіна максимально нестабільна

Російський політолог розповів, чому політична система Путіна максимально нестабільна
Фото з відкритих джерел

Найжахливіше питання полягає в тому, що станеться, коли Путін перестане бути президентом або ж помре - експерт

Російський політолог Михайло Зигарь вважає, що російська політична система гранично нестабільна. Таку думку він висловив в інтерв'ю німецькому журналу Der Spiegel.

«В країні немає ніяких інших політичних інститутів крім Путіна, - каже Зигарь. - Тому найжахливіше питання полягає в тому, що станеться, коли Путін перестане бути президентом або ж помре». Відповіді на це питання, за словами політолога, «не знає ніхто, і тому його система максимально нестабільна».

«Друга проблема - це економіка. Стагнація почалася ще в 2013 році, до введення санкцій, - продовжив експерт. - Стара модель зростання вичерпала себе, а нової попросту немає».

Сильна ж сторона системи - це, як підкреслив політолог, «пропаганда, яка досягла такого рівня, якому немає рівних у світі»: «Вона зачіпає багато аспектів кінематографа і сучасних серіалів. І вона дуже емоційна, багато в чому за зразком американського каналу Fox News» .

Зигарь також пояснив причини популярності курсу Кремля серед росіян. «Спрощено кажучи, відносини між населенням і путінської елітою будувалися на негласної домовленості: населення надовго відмовляється від свободи і участі в політичному житті, але натомість отримує зростаючий добробут і безпеку. Люди купували собі автомобілі, мобільні телефони, квартири».

«Зараз же пакт дещо інший, - вважає Зигарь: - Люди познайомилися з плодами капіталізму, а нафтодолари більше не б'ють ключем. Тепер люди продовжують відмовлятися від політичних свобод в обмін на почуття національної гордості».

Як повідомлялось, французький політолог Тома Гомар вважає, що Путін підтримує ілюзію впливу, яка перевищує його реальні можливості.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: