Розроблені вченими татуювання дозволять діагностувати хвороби

Розроблені вченими татуювання дозволять діагностувати хвороби

У Швейцарії створили татуювання, яке стає видно тільки при перших ознаках проблем зі здоров'ям

Швейцарські вчені створили клітини, які темніють при підвищеному рівні кальцію (гіперкальціємії). Вважається, що це сигнал початку багатьох захворювань, в тому числі і раку. Результати дослідження опублікували в науковому журналі Science Translational Medicine.

Татуюванням є спеціальні клітини, які реагують на рівень кальцію і виробляють темний пігмент меланін, в разі якщо кальцію занадто багато.

Щоб перевірити клітини, дослідники ввели їх мишам. Як і очікувалося, у мишей з раком темні плями з'явилися майже відразу, хоча ніяких інших ознак пухлин не було ще протягом 38 днів.

До підвищеному рівню кальцію призводять тільки кілька видів раку: рак грудей, рак товстого кишечника, простати або легенів. Однак вчені відзначили, що підвищення кальцію в крові сигналізує про безліч інших проблем, які можуть протікати безсимптомно або на ранній стадії.

Дослідники планують продовжити створення клітин, які будуть розпізнавати і інші біомаркери захворювань. За їх словами, розробка клітин поки знаходиться на ранній стадії, але одного разу може стати ефективним способом для розпізнавання хвороб ще до перших симптомів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: