Шлапак: Пов'язаним із «Приватбанком» особам було видано кредитів на 190 млрд

Шлапак: Пов'язаним із «Приватбанком» особам було видано кредитів на 190 млрд
Олександр Шлапак

До того ж, з банку практично виведені обіги операційних компаній, які обслуговували кошти колишніх акціонерів

Глава правління «Приватбанку» Олександр Шлапак стверджує, що колишнє керівництво банку видало понад 190 млрд грн або 97% кредитного портфеля , пов'язаним із групою «Приват» . Про це Шлапак заявив під час підсумкової прес-конференції.

«Дійсно, річна звітність аудиторів називає цифру близько 10 млрд. Ми називаємо цифру 190 млрд», - сказав Шлапак.

«223 клієнти на загальну суму 198,4 млрд грн. Ми для себе розбили цей портфель на чотири групи. Перша група - трансформовані кредити - 36 позичальників на суму майже 133 млрд грн», - заявив Шлапак.

«Другий портфель - лізинговий. 41 позичальник майже на 15 млрд, на таку ж суму третій кейс, який видавався на Кіпрі. І нарешті, четвертий портфель - кредити, пов'язані з корпоративними клієнтами банку на суму понад 36 млрд», - сказав Шлапак.

«Всі ці кредити мають ряд загальних характеристик, які я виділю. Перша - велика частина позичальників є новоствореними компаніями з негативним фінансовим становищем. Друге - під час видачі цих позик були порушено грубо законодавство, а також внутрішні регламентні документи самого банку», - сказав Шлапак .

«Всі ці позики видані не на ринкових умовах. У нас відсутнє забезпечення за більшістю цих кредитів. І нарешті, останнє, з банку практично виведені обороти операційних компаній, які реально обслуговували гроші колишніх акціонерів», - сказав Шлапак.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура України розслідують декілька справ, пов'язаних з «Приватбанком».

Також олігарх Ігор Коломойський звернувся до суду із позовом про оскарження визнання неплатоспроможним «Приватбанку» і націоналізації.

Також відомо, що проти Приватбанку подано позовів на 9 мільярдів гривень.

Нагадаємо також, що стали відомі зобов'язання Коломойського і Боголюбова по «Приватбанку». Коломойський і Боголюбов в своєму листі до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана від 16 грудня 2016 року передбачили можливість пролонгації терміну реструктуризації ряду кредитів банку до 2018 року. Необхідною умовою для такої пролонгації названа реструктуризація 75% сукупної основної суми відповідних кредитів до 1 липня 2017 року.

Нацбанк 3 липня заявив, що колишні власники «Приватбанку» не виконали зобов'язання з реструктуризації кредитів банку. Тому почалася процедура примусового стягнення боргів.

Нагадаємо, сьогодні, 4 липня, стало відомо, що Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження про доведення «Приватбанку» до неплатоспроможності.

Читайте також статті:

«Борги віддають лише боягузи». Як держава потрапила у пастку Коломойського

Що відбувається з «Приватбанком»?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: