Справа про розкрадання 650 га: суд у 15 разів зменшив заставу для радниці Кернеса

Справа про розкрадання 650 га: суд у 15 разів зменшив заставу для радниці Кернеса
Тетяна Овіннікова

Прокурор у резонансній справі проігнорував судове засідання

Печерський районний суд Києва зменшив розмір грошової застави для колишнього заступника міського голови Харкова з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Тетяни Овіннікової з 30 до 2 млн грн.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 15 лютого.

До суду звернувся захисник підозрюваної з відповідним клопотанням. У ньому він пояснив, що кримінальне провадження триває вже понад три роки (з листопада 2014 року), а тому в слідства було достатньо можливостей та часу для забезпечення всебічного, повного й неупередженого дослідження обставин та збирання доказів.

Також сторона захисту наголосила, що на сьогодні пані Овіннікова більше не займає посаду заступника мера (є радником мера Харкова Геннадія Кернеса - «Главком»). Звідси - «не може використовувати повноваження, вливати на працівників та іншим чином перешкоджати досудовому розслідуванню з використанням повноважень, характерних посаді заступника міського голови з питань містобудування, архітектури та земельних відносин».

Прокурор Денис Мирополець до суду не прийшов, передавши заяву, в якій пояснив, що не може бути присутнім через інший судовий процес.

Слідчий суддя Тетяна Остапчук не побачила доказів того, що Овіннікова може перешкоджати кримінальному провадженню. Водночас констатувала міцні соціальні зв’язки підозрюваної – на утриманні є син-студент і донька, яка нещодавно народила дитину та потребує догляду.

Вирішуючи питання про суттєве зменшення розміру грошової застави, столичний суд розпорядився повернути кошти організаціям та особам, які раніше внесли за Овіннікову на депозитний рахунок Апеляційного суду Києва. Серед них вісім фізичних осіб і три харківські фірми ТОВ «Мегаінвестбуд», ПП «Мекка», ТОВ «Юліс-А».

Як повідомляв «Главком», колишній заступник мера Харкова Тетяна Овіннікова підозрюється у вчиненні у складі організованої групи кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.4 ст.190 і ч.2 ст.364 КК України, тобто пособництві в незаконному заволодінні шахрайським шляхом земельними ділянками на території Харкова в інтересах третіх осіб.

Справа стосується розкрадання 650 га землі керівництвом Харківської міської ради.

За даними слідчих, заступниця мера, порушуючи законодавство і регламент міськради, «протягом 2008-2009 років без попереднього розгляду та погодження на постійних комісіях та в підпорядкованих їм структурних підрозділах виконавчого комітету, погодила і сприяла винесення на сесію міської ради питань про безоплатного надання у власність обслуговуючим кооперативам земельних ділянок нібито для будівництва багатоквартирних будинків з метою поліпшення житлових умов їх членів».

При цьому вона «діяла за змовою і в інтересах засновників і членів обслуговуючих кооперативів, створених без мети здійснення своєї статутної діяльності, та кінцевих вигодонабувачів – людей, наближених до високопоставлених осіб Харківської міської ради», вважають слідчі.

Минулого року Апеляційний суд Києва погодив клопотання про арешт Овіннікової із заставою в сумі 30 млн грн. Протягом п'яти днів за Овіннікову внесли заставу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: