Суд заарештував прокремлівського житомирського журналіста

Суд заарештував прокремлівського житомирського журналіста
Затримання прокремлівського блогера-журналіста

Журналісту загрожує позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна

У середу, 2 серпня, ухвалою Корольовського районного суду м. Житомир блогеру-журналісту, який підозрюється у державній зраді, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення грошової застави. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

Як повідомлялося, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації. Тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер, іноді «інформаційному найманцю» дозволялося самому обирати тему. Гонорари за публікації зловмисник отримував через міжнародні системи онлайн-розрахунків.

Підготовлені журналістом авторські статті з потрібними кремлівським кураторам акцентами публікувалися на шести інтернет-сайтах, які адмініструвалися з РФ та тимчасово окупованих територій України. Показово, що на початку «кар’єри» автор підписувався справжнім прізвищем, але згодом перейшов виключно на псевдоніми.

Під час досудового розслідування було проведено лінгвістичні і судово-психологічні експертизи текстів житомирського журналіста. Вони засвідчили їхній маніпулятивний вплив на свідомість читачів та підбурювання аудиторії на вчинення конкретних дій на шкоду суверенітету і незалежності нашої держави. За висновком експертів, матеріали за семантико-лінгвістичним наповненням також містять заклики до розпалювання національної ворожнечі всередині країни та між Україною та сусідніми дружніми державами.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводить слідчий відділ Управління Служби безпеки України в області, процесуальне керівництво здійснює прокуратура області.

Санкції кримінальних статей, за якими особі повідомлено про підозру (ст. 111, 110, 161, 258-3 КК України), передбачають позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: