Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України

Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України
Світовий банк

Економічний розвиток України залежить від ефективності реформування та співпраці з МВФ, зазначили у Світовому банку

Світовий банк спрогнозував зростання економіки України в 2018 році на рівні 3,3%, у 2019 році - на рівні 3,5%.

Про це повідомляє прес-служба Світового банку в Україні.

У Світовому банку зазначили, що у 2020-2021 роках, коли пов'язана з виборами невизначеність мине, зростання української економіки може перевищити 4%.

При цьому в організації наголосили, що економічний розвиток країни залежить від ефективності реформування та співпраці з Міжнародним валютним фондом.

«Перспективи економічного зростання значною мірою залежать від темпів впровадження реформ та досягнення домовленостей з МВФ. Це особливо важливо, коли доступ до зовнішнього ринку капіталу значно погіршився для країн, що розвиваються», - вважає директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови і України Сату Какхонен.

У Світовому банку також пояснили зростання інфляції в Україні та прокоментували заходи стримування, вжиті НБУ.

«НБУ й надалі проводить політику таргетування інфляції, однак її рівень залишається високим через підвищення зарплат і пенсій. Індекс споживчих цін сягнув наприкінці 2017 року 13,7%, а отже, він був вищим за інфляційний орієнтир НБУ, що становив 8±2%. НБУ послідовно підвищував свою ключову облікову ставку з 12,5% у травні 2017 року до 18% у вересні 2018 року. Це допомогло утримати інфляцію на рівні 9% у серпні до відповідного місяця попереднього року, проте вартість фінансових ресурсів у країні зросла, а необхідність підвищення тарифів на енергію в майбутньому може чинити додатковий тиск на показники інфляції», - резюмували у Світовому банку.

Нагадаємо, у квітні Світовий банк підтвердив прогноз щодо ВВП України на нинішній рік на рівні 3,5%. Однак тоді зазначалося, що якщо не будуть проведені необхідні реформи, то у 2018-2019 роках зростання може знизитися на 2 п.п. При цьому прогноз зростання ВВП на 2019-2020 роки був збережений на рівні 4%.

До слова, Україна у 2019 році має віддати третину державного бюджету, тобто 427 млрд гривень, аби частково погасити зовнішні борги.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: