Свіжа соціологія: рейтинг «Європейської солідарності» зріс, «Батьківщини» впав. Зеленський - стабільний

Свіжа соціологія: рейтинг «Європейської солідарності» зріс, «Батьківщини» впав. Зеленський - стабільний

За даними Socis, Володимир Зеленський залишається політиком з найвищим електоральним рейтингом, на два відсотки зріс рейтинг Петра Порошенка (з 9,6% у лютому до 11,8% у березні)

Якби зараз проводилися вибори президента України, 40,4% опитаних підтримали б Володимира Зеленського, 11,75% українців проголосували б за Петра Порошенка

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися зараз, до парламенту потрапили б чотири політичні сили. Про це свідчать результати опитування Центра соціальних та маркетингових досліджень Socis, проведеного в період з 13 по 23 березня 2020 року.

Так, за партію «Слуга народу» готові проголосувати 31,45% опитаних. Друге місце за «Європейською солідарністю», яку готові підтримати 12% українців. «Опозиційна платформа - За життя» набрала б 9,8% голосів, Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» - 5,85%.

Політична партія «Голос» не потрапила б до парламенту у разі проведення виборів - за неї готові проголосувати лише 1,9% респондентів.

З інших політичних проектів найближчий до прохідного бар'єру показник має партія «Сила і честь» - 2,9%.

Електоральні показники більшості політичних партій у березні переважно не змінилися. Втратила симпатії виборців «Батьківщина» - електоральний показник даної політичної сили у лютому складав 8,1%.

Якби зараз проводилися вибори президента України, 40,4% опитаних підтримали б Володимира Зеленського. 11,75% українців проголосували б за Петра Порошенка. 8,75% опитаних віддали б перевагу Юрію Бойку, 5,05% - Юлії Тимошенко, 4,25% Ігорю Смешку. Інші кандидати набирають значно менше голосів.

Володимир Зеленський залишається політиком з найвищим електоральним рейтингом. На два відсотки зріс рейтинг Петра Порошенка (з 9,6% у лютому до 11,8% у березні) та знизився рейтинг Юлії Тимошенко (з 7,5% у лютому до 5,1% у березні) - дбільше, ніж на два відссотки. 

У порівнянні з попередніми опитуваннями, зменшилася частка тих, хто оцінює ситуацію в країні неоднозначно, зросла поляризація суспільних настроїв. Збільшилася як кількість респондентів, що схиляються до неправильного напрямку розвитку подій (до 37,5%), так і тих, хто вважає напрямок розвитку подій правильним (до 14,8%).

На думку 43,9% респондентів Україна рухається у чомусь в правильному, а в чомусь в неправильному напрямку.

Майже третина респондентів, 28,35%, вважає, що реальною опозицією до нової влади є партія «Європейська Солідарність» Петра Порошенка. «Опозиційну платформу - За життя» як опонента влади сприймають 23,5%. 14,6% опитаних бачать такою опозицією Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

Всього було опитано 2000 респондентів.

Вибірка репрезентує доросле населення України (окрім Криму та непідконтрольних територій на Сході України) за такими показниками як стать, вік, регіон проживання та тип населеного пункту.

Опитування завершилося перед початком активної фази пандемії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: