У центрі Києва пройшов марш за права жінок

У центрі Києва пройшов марш за права жінок
Акція в Києві
Фото: Радіо Свобода

Кілька сотень людей розпочали акцію в Києві

Кілька сотень людей, які зібралися на Михайлівській площі у Києві беруть участь у Марші за права жінок. У заході беруть участь як жінки, так і чоловіки переважно молодого і середнього віку.

Марш присвячений Міжнародному дню боротьби за права жінок і міжнародний мир, який став став символом фемінізму й антисексизму.

Нагадаємо, 8 березня 1908 року на заклик нью-йоркської соціал-демократичної жіночої організації відбувся мітинг з гаслами про рівноправність жінок. В цей день більше 15 тисяч жінок пройшлися маршем через усе місто, вимагаючи скорочення робочого дня і рівних умов оплати з чоловіками. Крім того, висувалася вимога надання жінкам виборчого права.

У 1909 році Соціалістична партія Америки оголосила національний жіночий день, який відзначався аж до 1913 року в останню неділю лютого. У 1909 році це було 28 лютого. Пізніше, в 1910 році, делегатки з США прибули до Копенгагена на Другу Міжнародну Конференцію жінок-соціалісток, де зустрілися з комуністкою Кларою Цеткін.

Клара Цеткін у 1910 році, на Другій Міжнародній соціалістичній жіночій конференції, що проходила в Копенгагені 27 серпня в рамках Восьмого конгресу Другого Інтернаціоналу, запропонувала заснувати міжнародний жіночий день. Малося на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги і процесії, залучаючи громадськість до своїх проблем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: