У ЄС не бачать підстав втручатися у конфлікт навколо Каталонії

У ЄС не бачать підстав втручатися у конфлікт навколо Каталонії
Голова Європейської Ради Дональд Туск

«Ми всі маємо свої емоції, погляди, оцінки, але, формально кажучи, тут немає місця для втручання ЄС», - заявив голова Євроради

Для втручання Євросоюзу в конфлікт між Мадридом і регіональним урядом Каталонії немає підстав.

Про це заявив голова Європейської Ради Дональд Туск на прес-конференції під час саміту ЄС.

Туск уточнив, що перебуває в постійному контакті з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм і що ситуація в Іспанії його «турбує».

«Позиція інститутів ЄС і держав-членів чітка: немає місця для посередництва або міжнародних ініціатив, або дій. Я не очікую широких дискусій про ситуацію (в Іспанії. - ред.)», - зазначив Туск.

Голова Європейської ради додав: «Ми всі маємо свої емоції, погляди, оцінки, але, формально кажучи, тут немає місця для втручання ЄС».

Раніше, під час прибуття на саміт ЄС, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про «підтримку позиції уряду Іспанії». Вона також висловила надію на знаходження рішення, що відповідає конституції Іспанії.

Як відомо, уряд Іспанії вирішив цієї суботи, 21 жовтня, запустити процес призупинення автономії Каталонії.

Спеціальне засідання уряду Іспанії було скликано після того, як каталонський лідер Карлес Пучдемон сказав, що регіональний парламент може проголосувати за офіційну заяву про незалежність від Іспанії, якщо Мадрид не погодиться на переговори.

Напередодні Іспанія анулювала закон, який дозволив Каталонії провести референдум.

Як повідомлялося, 16 жовтня Мадрид оголосив Каталонії фінальний ультиматум.

Мадрид вимагав від глави каталонського уряду Карлеса  Пучдемона пояснити, що означає підписана ним декларація незалежності Каталонії. Однак каталонський лідер у листі до прем’єр-міністра Іспанії не надав чіткої відповіді.

Міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Зойдо заявляв, що уряду країни «доведеться вжити заходів», якщо Каталонія не внесе ясності щодо незалежності регіону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: