У мінекології запевняють, що пожежа у зоні ЧАЕС не вплинула на рівень радіації

У мінекології запевняють, що пожежа у зоні ЧАЕС не вплинула на рівень радіації
Фото: ДСНС України

На період пожежі задіяні мобільні оперативні групи з аспіраційним та дозиметричним обладнанням

На території зони відчуження у зв’язку із масштабною пожежею посилено контроль за радіаційною ситуацією.

Про це повідомляє прес-служба міністерства екології та природних ресурсів України.

«Радіаційний фон в зоні відчуження контролюється системами контролю радіаційного стану (АСКРС) ДСП «Екоцентр» у безперервному режимі на 39 пунктах.  Дані цілодобово надходять до диспетчерського центру раз на годину, а в умовах надзвичайної ситуації – раз на дві хвилини. Система переведена у режим НС. В оперативному режимі аналізуються дані щодо потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (ПЕД) та вмісту радіонуклідів у повітрі в районі пожежі», - говориться у повідомленні.

Зазначається, що на період пожежі задіяні мобільні оперативні групи ДСП «Екоцентр» з аспіраційним та дозиметричним обладнанням.

За даними мінекології, контрольні рівні потужності еквівалентної дози не перевищені.

«За даними радіаційної розвідки, потужність еквівалентної дози на відстані 1 м від поверхні ґрунту – 0,3 - 2,5 мкЗв/год, значення щільності потоку бета-часток – від 100 до 520 част/(хв·см2)», - повідомили у міністерстві.

Також у мінекології зазначили, що відібрані проби атмосферного повітря на пунктах мережі спостереження за приземним шаром атмосфери зони відчуження, що розташовані поблизу району пожежі.

«В зоні відчуження та прилеглих територіях на даний час погіршення радіаційного стану не відбулося. Радіаційна ситуація знаходиться під контролем», - підкреслюється у повідомленні.

Нагадаємо, вранці у вівторок, 5 червня, на території 10-кілометрової зони (район ВРП-330 ДСП ЧАЕС) було виявлено задимлення і загоряння трав'яного покрову та чагарнику.

Станом на 18:00 під час ліквідації пожежі авіацією ДСНС здійснено 10 скидів води (41,5 тонна).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: