У Нацраді назвали теле- і радіомовників - найбільших порушників за минулий рік

У Нацраді назвали теле- і радіомовників - найбільших порушників за минулий рік
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення

Минулого року Нацрада призначила штрафи 17 радіостанціям за порушення мовних квот

Влітку минулого року призначений найбільший штраф за останній час телеканалу СТБ - через порушення прав дітей та юнацтва однією з передач. 

Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив член Нацради Сергій Костинський.

«Існує певна боротьба між каналами за перемогу в умовних номінаціях, хто найрейтинговіший, хто найпатріотичніший... І я точно не хотів стати заручником цієї конкуренції за глядача, за статус «хто найбільш святий». Скажу так, кожна велика медіа-група отримала за останні роки санкції від Нацради. З точки зору нагляду за дотриманням закону, ми однаково рівно підходимо до всіх. Влітку минулого року призначений найбільший штраф за останній час телеканалу СТБ - через порушення прав дітей та юнацтва однією з передач. Сума штрафу склала 1,65 млн грн. Зараз телеканал оскаржує його у суді», - розповів Костинський.

Він розповів, хто і скільки заплатив штрафів за показ фільмів за участю російських акторів, заборонених в Україні.

«Поки що за подібні порушення Нацрада застосовувала санкцію «попередження». У цьому році перші попередження отримали «Інтер», СТБ і кабельний «Воля CINE+ MIX». Попереду - розгляд результатів перевірок «1+1» і «Інтера», а також призначення ще однієї перевірки СТБ», - зазначив член Нацради.

За його словами, минулого року Нацрада призначила штрафи 17 радіостанціям за порушення мовних квот.

«Загальна сума штрафів перевищила 1 млн грн. Але важливо не це. Важливо те, що закон про квоти почав виконуватися з перших днів попри весь скептицизм багатьох експертів. Всі зафіксовані порушення насправді мали технічний характер і не були вмотивованими. І попри той самий скептицизм завдяки квотам ми відкрили для себе велику кількість нових імен і українських композицій, які потрапили в ротації. Також нарешті вирівнявся баланс у доступі до інформації державною мовою для громадян, які спілкуються українською», - підкреслив Костинський.

Він зазначив, що аналогічна тенденція чекатиме і на телебачення.

«Поки що триває перехідний період, який дає час телеканалам перебудувати своє мовлення таким чином, щоб забезпечувати від 60 до 75% мовлення державною мовою. Але вже з жовтня українська буде повноцінно представлена як у загальнонаціональному, так і в місцевому телеефірі. Завдяки штрафам, що передбачаються за порушення квоти у розмірі 5% від суми ліцензійного збору, новий закон, впевнений, буде виконуватися з перших днів», - заявив член Нацради.

Костинський повідомив, що серед мережевих радіостанцій, які порушували мовні квоти минулого року: «Ера FM», «Шансон, «Kiss FM», «Вести.Радио» та «Люкс FM».

«Всі вони сплатили штраф, який складає 5% від суми ліцензійного збору. Найбільший штраф отримала радіостанція «Ера FM» - більше 317 тис. грн. Але додам, що незалежно від того, яка сума штрафу призначена - 2 тис. чи 300 тис. грн - жодному власнику радіостанції неприємно отримувати цю санкцію. Це питання не тільки втрачених коштів, але й репутації», - зазначив він.

Костинський розповів, що в центральному апараті, у відділі моніторингу Нацради, працюють семеро спеціалістів.

«Понад 50 фахівців здійснюють моніторинг в регіонах. Але, звичайно, цієї кількості штату недостатньо для виконання тих завдань, які покладаються на Нацраду сьогодні. Обсяги роботи зростають щороку. З одного боку, це дуже гарна історія, яка свідчить про те, що робота регулятора оцінюється позитивно. З іншого - ми вкрай перевантажені. Наприклад, через закон про квоти української мови на телебаченні фахівці здійснюють моніторинг тижневих ефірів більш ніж 400 телеканалів. Перша хвиля моніторингу мовних квот через значне навантаження триває вже більше півроку - спеціалістам Нацради протягом всієї хвилі доведеться записати і промоніторити більше 60 тис. годин телеефіру. І це лише один з моніторингів з більш ніж десятка планових. А ще є позапланові», - резюмував Член Нацради.

Нагадаємо, що 11 травня Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення прийняла рішення провести позапланову перевірку телеканалу «Інтер» у зв’язку з трансляцією ввечері 9 травня скандального концерту до Дня Перемоги.

У ролику, який анонсував концерт ведучий заходу Андрій Доманський з-поміж іншого закликав не дозволяти, «щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно носили під час факельних маршів у нашій столиці».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: