У Нідерландах планують скасувати закон, що дозволив провести референдум про асоціацію України та ЄС

У Нідерландах планують скасувати закон, що дозволив провести референдум про асоціацію України та ЄС

У Нідерландах хочуть скасувати прийнятий в 2015 році закон, який став причиною проведення референдуму з приводу Угоди про асоціацію між Європейським союзом і Україною. Про це повідомляє місцеве видання De Volkskrant.

Ініціатива належить нової правлячої коаліції. Закон дозволяє на консультативному референдумі визначити ставлення громадян до рішення уряду. Такий закон є тільки в Нідерландах.

Противники планів коаліції пропонують провести референдум «про скасування референдуму». Зокрема, Тьєррі Боде з Демократичної партії обіцяє «зробити все можливе, щоб зберегти референдум».

Нагадаємо, 30 травня Сенат Нідерландів (верхня палата парламенту) проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію України та ЄС. Нідерланди стали останньою країною ЄС, яка ратифікувала Угоду про асоціацію України та ЄС.

Ця ратифікація вже була схвалена в Нідерландах на всіх рівнях, але процес зупинився на найостаннішій, уже технічній стадії – передачі на зберігання до Брюсселя ратифікаційних документів – після того, як ця угода стала першим об’єктом прагнення євроскептиків скористатися новим законом Нідерландів про консультаційні референдуми щодо вже ухвалених законів.

У референдумі у квітні 2016 року взяв участь ледь більший відсоток виборців, ніж мінімальних 30%, необхідних для визнання його чинним, але серед цих учасників більшість була проти ратифікації: 61% відсоток учасників референдуму, в якому взяли участь понад 32% виборців, проголосував проти, таким чином долю угоди вирішили менш ніж 19,7% нідерландських виборців.

В середині грудня минулого року лідери Євросоюзу погодили запропоновані Нідерландами пропозиції щодо умов завершення ратифікації Угоди про асоціацію. Після цього уряд Нідерландів представив законопроект про введення в дію ратифікації на розгляд парламенту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: