У Німеччині помер «бухгалтер Освенцима»

У Німеччині помер «бухгалтер Освенцима»
Оскар Ґрьонінг

Оскар Ґрьонінг в 2015 році був засуджений до чотирьох років позбавлення волі, але в тюрму так і не потрапив

«Бухгалтер Освенцима» Оскар Ґрьонінг, якого засудили в липні 2015 року до 4 років позбавлення волі за пособництво вбивству не менше 300 тисяч людей, помер в лікарні, так і не просидівши жодного дня у в’язниці.

Про його смерть повідомило міністерство юстиції федеральної землі Нижня Саксонія, – повідомляє DW. 

Раніше Федеральна судова палата Німеччини, Конституційний суд ФРН і головний прокурор Люнебурга відхилили прохання про помилування і відстрочення вироку. 96-річний Ґрьонінг збирався звернутися до міністра юстиції Нижньої Саксонії, що було останньою можливістю замінити реальне покарання умовним.

Справа Ґрьонінга отримала широкий резонанс, оскільки уперше в співучасті у вбивствах був визнаний співробітник концентраційного табору, який особисто у вбивствах не приймав участі.

З вересня 1942 року по жовтень 1944 року Ґрьонінг завідував в Освенцимі грошима і цінними речами депортованих. Він перераховував гроші, знайдені у багажі в’язнів, сортував їх і відправляв в управління СС у Берліні.

В середині листопада віце-президент Міжнародного комітету Освенцима Крістоф Хойбнер закликав Федеральну судову палату якнайскоріше прийняти рішення про законність вироку. Хойбнер заявив, що у в’язнів Голокосту, що нині живуть, не залишилося більше часу, «вони хочуть ще за життя дізнатися, чи визнає вищий суд тотальність нацистської фабрики смерті і відповідальність усіх співробітників, що працювали в ній. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: