У Раді проведуть міжкомітетські слухання щодо атак на активістів

У Раді проведуть міжкомітетські слухання щодо атак на активістів

На слухання планується запросити керівників усіх правоохоронних органів, які здійснюють розслідування нападів на активістів

Правозахисники домовилися з нардепами про проведення спільних комітетських слухань на тему системних атак на громадський сектор в регіонах України. Про це вони повідомили сьогодні на спільному брифінгу у Верховній Раді, повідомляє «Главком».

Очікується, що слухання відбудуться на базі одразу трьох комітетів - захисту прав людини, правоохоронної діяльності та з питань свободи слова. На слухання планується запросити керівників усіх правоохоронних органів, які здійснюють розслідування нападів на активістів.

Правозахисники разом з потерпілими - Сергієм Стерненком та Сергієм Чагаровим демонстрували портрети постраждалих від нападів діячів та виступили з вимогою до влади зупинити хвилю насильства проти громадських активістів.

«Ми закликаємо президента України негайно скликати позачергове засідання Ради національної безпеки та оборони, оскільки системний терор проти громадських активістів є дуже серйозною загрозою для національної безпеки та може призвести до трагічних наслідків», - Сергій Стерненко, керівник ГО Небайдужі, на якого уже тричі нападали в Одесі.

Б'ють, підпалюють машини, обливають кислотою та навіть вбивають громадських активістів - це лише короткий передлік з 55 фізичних нападів з початку 2018 року, які зафіксували експерти з Центру інформації про права людини, повідомила Тетяна Печончик. «Замовники не встановлені, у більшості розслідувань цих випадків немає прогресу», - підсумувала вона.

Народні депутати, серед яких Альона Шкрум, Ганна Гопко, Олена Сотник, Мустафа Найєм, Ігор Луценко, Світлана Заліщук, Ірина Суслова, Віктор Кривенко, Олексій Рябчин, Вікторія Войціцька, Остап Єднак, Віктор Романюк, підтримали активістів та відмітили, що зусиль самих потерпілих та їх захисників - недостатньо.

Зі слів народних депутатів, за системним насиллям над активістами стоять люди з високих владних кабінетів, А ТОМУ - жодного замовника зі «Списку Гандзюк» - не знайдено, як і не покарані ті, хто причетні до вбивств майданівців з «Небесної сотні».

Депутати підтримали вимоги активістів щодо необхідності скликання президентом позачергового засідання РНБО та пообіцяли зареєструвати в Раді постанову про створення тимчасової слідчої комісії, мета якої - дослідити всі випадки незадовільного розслідування нападів на активістів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: