У Швеції стартував Нобелівський тиждень: оголошено лауреата в області медицини

У Швеції стартував Нобелівський тиждень: оголошено лауреата в області медицини

Нобелівську премію в області медицини і фізіології отримали американські вчені

Сьогодні, 2 жовтня, у Стокгольмі зі вручення Нобелівської премії в області медицини і фізіології стартував Нобелівський тиждень.

Цього року нобелівська премія в області медицини присуджена за відкриття молекулярного механізму, що контролює циркадні ритми. Лауреатами премії стали Джеффрі Холл, Майкл Росбаш і Майкл Янг.

Циркадні ритми (біологічний годинник) – циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язані зі зміною дня і ночі. Період циркадних ритмів близький до 24 години. Як говориться в повідомленні Нобелівського комітету, Хол, Росбаш і Янг «змогли проникнути всередину біологічного годинника і визначити внутрішні механізми його роботи. Їхні відкриття розкривають те, яким чином рослини, тварини і люди адаптують свої біологічні ритми таким чином, щоб вони синхронізувалися зі змінами на Землі».

Завтра, 3 жовтня, стане відомий лауреат в області фізики, 4 жовтня – хімії. Лауреата премії миру оголосять 6 жовтня. Премію з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, засновану з 1969 року Банком Швеції, присудять 9 жовтня. Останнім комітет назве кращого в галузі літератури, коли саме, буде відомо пізніше.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: