У Варшаві націоналісти пройшлися маршем на день незалежності

У Варшаві націоналісти пройшлися маршем на день незалежності
Марш у Варшаві
Фото: «Укрінформ»

Учасники заходу скандують різні гасла, зокрема: «Раз серпом, раз молотом червону голоту»

Марш незалежності у Варшаві проходить досить мирно і наразі добігає кінця. Про це повідомляє «Укрінформ» з Варшави.

Учасники заходу скандують різні гасла, зокрема: «Раз серпом, раз молотом червону голоту», «Героям честь і хвала», «Не червона, не світська, а лише польська католицька».

Поліції на марші не видно, безпеку забезпечує охорона маршу. Над учасниками продовжують літати військові гелікоптери.

Під час маршу поки не було ексцесів, хоча серед учасників є й нетверезі особи. В марші також беруть участь сім'ї з маленькими дітьми.

Нагадаємо, щорічний «Марш незалежності», який організовують польські націоналісти 11 листопада, цього року відбувається під гаслом «Ми хочемо Бога». Cеред його організаторів є організації Національний рух, Всепольська молодь, Національно-радикальний табір та інші. Очікується, що в цьогорічному марші візьмуть також націоналісти з багатьох країн Європи. Організатори маршу розраховують, що в цьому році в ньому можуть взяти участь до 50 тисяч осіб з ультраправими поглядами.

У попередні роки під час «Маршів незалежності» практично щороку траплялися різного року провокації, зокрема сутички учасників маршу з поліцією та противниками маніфестації. Торік один із учасників маршу з проросійськими поглядами спалив український прапор. Як згодом з'ясувалося, це був не український прапор, а прапор Руху автономії Сілезії, який ця особа помилково сплутала з українським стягом.

Як повідомлялося, 8 листопада глава Української держави Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітетупрезидентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами.

Нагадаємо, глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковький заявив, що Київ «використовує» Варшаву і розраховує, що вона за будь-яких обставин підтримуватиме Україну.

Глава польської дипломатії зауважив, що «кісткою незгоди» у двосторонніх відносинах є історія, «до певної міри» освіта, а також повернення польській громаді в Україні церковного майна – костелів та парафіяльних будинків.

Ващиковський підкреслив, що після візиту до Львова він хоче зустрітися з президентом РП Анджеєм Дудою, але «не має для президента оптимістичних новин».

Глава польської дипломатії зазначив, що рішення про те, чи їхати в Україну в середині грудня, Дуда має прийняти самостійно, «але ситуація є досить складною».

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди, які відверто проголошують націоналістичні і антипольські погляди, не повинні займати важливих посад в українській політиці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: