Голова Всеукраїнської ради церков став на захист церкви Московського патріархату в Україні

Голова Всеукраїнської ради церков став на захист церкви Московського патріархату в Україні
Головуючий у Всеукраїнській раді церков і релігійних організацій Яків Дов Блайх застерігає державу від втручання у справи церков
Фото: УНІАН

Закон, який зобов’язує церкву Московського патріархату змінити назву, зазнав критики

Зусилля держави з підтримки нової церкви створює небезпеку. А після закінчення процесу утворення помісної церкви владі взагалі не варто втручатися у релігійні питання. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив головуючий у Всеукраїнській раді церков і релігійних організацій Яків Дов Блайх.

На його думку, сьогодні в Україні є небезпека того, що держава вирішуватиме, як має називатися церква Московського патріархату. «Хто у державі вирішив, що релігія пов’язана із країною-агресором? Як це називається? Тому що мова стосується Московського патріархату, чи тому, що затримали декількох священників цієї церкви, які порушили законодавство України? (на початку грудня 2018 року СБУ провело обшуки у священнослужителів церкви Московського патріархату). Ми не можемо виключити 20-25% населення України і говорити, що якщо ви є віруючими цієї церкви, то ви – другосортні громадяни. Ці люди також українці, вони живуть в Україні і вірять в бога», - сказав Яків Дов Блайх.

Дов Блайх також переконаний, що не можна забороняти капеланство для священиків церкви Московського патріархату в Україні, оскільки це дискримінує людей. «Якщо говорити, що людина, яка служить у церкві, не має права на капеланство, тоді говоріть і про те, що ті, хто є парафіянином Московського патріархату, не повинні служити в армії. Так виходить? Але ж це абсурд. Якщо ми сьогодні ухвалюємо рішення про те, що Московський патріархат поганий, а завтра, виходить, ухвалимо рішення про те, що мусульмани погані?», - риторично запитує головуючий у Всеукраїнській раді церков.

На переконання головного рабина України, притягати до відповідальності осіб, які порушують закон, слід в приватному порядку незалежно від того, яку інституцію чи релігійну організацію вони представляють. «Якщо є священнослужителі, які порушують закон, попри їхню належність до тієї чи іншої церкви, то на це є правоохоронні органи, які змусять цих людей виконувати закони, притягатимуть їх до відповідальності», - каже він, коментуючи нещодавні обшуки СБУ у священнослужителів церкви Московського патріархату.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: