Україна в ООН закликала не закривати очі на поставки Росією зброї на Донбас

Україна в ООН закликала не закривати очі на поставки Росією зброї на Донбас
Заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко

Росія «повністю нехтує постійними закликами міжнародного співтовариства встановити ефективний прикордонний контроль»

Україна звернула увагу ООН на незаконні дії Росії, яка забезпечує масштабні неконтрольовані потоки озброєнь через російсько-український кордон на окуповану частину Донбасу з метою подальшої дестабілізації.

З відповідною заявою виступив під час засідання в штаб-квартирі ООН заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко, повідомляє «Укрінформ».

«Реагування на величезний дестабілізуючий фактор незаконного переміщення звичайних озброєнь, у тому числі легкої та стрілецької зброї, продовжує мати надзвичайно важливе значення для підтримки регіональної безпеки. У цьому зв'язку ми не можемо не згадати про триваючу військову агресію Росії проти України», - заявив Вітренко на засіданні Підготовчого комітету Третьої оглядової конференції Програми дій ООН із запобігання та протидії незаконній торгівлі легкими озброєннями та стрілецькою зброєю.

За його словами, ці насильницькі дії «спричиняють незаконне переміщення озброєння, що, своєю чергою, провокує подальшу ескалацію агресії».

Він підкреслив, що Україна, на жаль, мусить регулярно наводити на міжнародних форумах факти агресії та незаконної діяльності сусідньої держави.

«Це (діяльність РФ - ред.) призводить до надходження величезних партій зброї, у тому легкої та стрілецької, незаконним збройним формуванням, що діють на тимчасово окупованих територіях України», - зауважив представник української дипломатичної місії.

Він наголосив, що такі дії РФ «суперечать букві і духу положень» Програми дій ООН, а також підривають подальші глобальні й регіональні зусилля у цій сфері. Ці дії «руйнують міжнародно встановлені процедури експортного контролю та ліцензування, які забезпечують ефективний митний та прикордонний контроль», підкреслив представник України.

Він вкотре наголосив, що Росія «повністю нехтує постійними закликами міжнародного співтовариства встановити ефективний прикордонний контроль», і продовжує забезпечувати потік нелегальної зброї і боєприпасів через тимчасово неконтрольований сегмент українсько-російського кордону.

«Ці незаконні дії свідомо дестабілізують не тільки субрегіональну, а й цілісну європейську безпеку та стабільність... ООН не має права закривати очі на цю загрозливу ситуацію», - закликав представник України в ООН.

Раніше голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер заявила, що кількість жертв війни на Донбасі зменшилася на 16%.

Нагадаємо, раніше спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ відзначали значне поліпшення ситуації з безпекою на Донбасі. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: