Уповноважена АМКУ Загребельська розповіла, що спецслужбовці збирають заяви проти неї

Уповноважена АМКУ Загребельська розповіла, що спецслужбовці збирають заяви проти неї
Агія Загребельська
фото: Главком

Співробітники СБУ ходять по замовниках торгів та шукають ображених моєю роботою - Загребельська

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман планує струснути Антимонопольний комітет на рівні заступників і уповноважених, але залишити там своїх людей. Про це йдеться у матеріалі «Економічної правди».

Як повідомляє ЗМІ, перша кандидатура «на виліт», чиє прізвище назвали кілька джерел в АМКУ і Кабміні, — Агія Загребельська, яка останнім часом займалася темою лотерей і виступала проти ухвалених Кабміном ліцензійних умов. Подейкують, що вона непідконтрольна голові АМКУ Терентьєву і є самостійним гравцем.

За словами Загребельської, вона досі нічого не знала про своє можливе звільнення. «Нічого не знаю про моє «звільнення». Жодного разу не спілкувалась з Володимиром Гройсманом. Останні два дні телефонують знайомі з областей, кажуть, що співробітники СБУ ходять по замовникам торгів та шукають ображених моєю роботою. Просять написати заяву на мене, та зв‘язатись з людиною, телефон якої вони дадуть, щоб «порішати» та «записати як порішали». Так що я не виключаю будь-яких сценарії», - прокоментувала «Главкому» інформацію про звільнення Загребельська.

За словами Загребельської, крім того, Мін’юст написав на НАЗК заяву про порушення нею антикорупційного законодавства. «Я розслідую цю справу (ліцензійні умови на лотерейному ринку – «Главком») вже більше року. Сьогодні повинні були прийняти рішення, але Мін’юст заявив клопотання про перенесення. І зараз в заяві вони посилаються на те, що враховуючи, що я з 2014 по 2015 рік працювала в Мін’юсті, то я не мала права цю справу розслідувати», - додала Загребельська.

Нагадаємо, минулого тижня Кабмін доручив Державній аудиторській службі — ДАСУ — провести аудит Антимонопольного комітету. Причина — затримки процедур держзакупівель. «Ми отримуємо багато скарг від центральних органів, від органів місцевого самоврядування про те, що є факти зупинки, скасування або оскарження процедур державних закупівель», — сказав міністр Кабміну Олександр Саєнко.

За його словами, це призвело до неефективного використання коштів і затримки будівництва об'єктів.

Згідно з законом «Про Антимонопольний комітет України» державні уповноважені призначаються на посади строком на 7 років за поданням прем'єр-міністра України, яке вноситься на підставі пропозицій голови Антимонопольного комітету України, та звільняються з посад президентом України.

Закон також містить перелік підстав для звільнення: за власним бажанням, за станом здоров'я, в разі грубого порушення службових обов'язків або вчинення злочину, а також загальні підстави, що передбачені законодавством про працю. Така складна процедура призначення та звільнення прописана законодавцем і є тією першою та найважливішою гарантією незалежності та неупередженості державного уповноваженого.

За даними джерел «Економічної правди», прем'єр також може бажати звільнення уповноваженого Світлани Панаіотіді, яка опікується держзакупівлями і відповідає за фармацевтику та охорону здоров'я.

Не виключено, що у фокусі Гройсмана може опинитися і заступник Терентьєва Андрій Вовк. Він входить до політичної орбіти Петра Порошенка і займається електроенергією, транспортом, промисловістю, будівництвом і зв'язком.

Як відомо, у травні 2017-го АМКУ не погодив проект нових ліцензійних умов для операторів лотерейного ринку. Як стверджують у Комітеті, запропоновані Мінфіном ліцензійні умови, спрямовані на те, щоб в Україні з’явився лотерейний монополіст. Нині ж на цьому ринку працюють три компанії - «УНЛ», «МСЛ» та «Патріот».

З ухваленням нового проекту робота двох останніх стане неможливою, по суті, залишиться лише «УНЛ», яку пов’язують з депутатом від «БПП» Олександром Третьяковим.

У лютому 2018 року перший віце-прем'єр Степан Кубів вигнав з наради, яка стосувалася лотерейного ринку, державного уповноваженого Антимонопольного комітету Агію Загребельську. Експерт прийшла на засідання, аби пояснити недоцільність прийняття нових умов, але не пройшло і хвилини з початку виступу, як, за словами Загребельської, її попросили піти. Після скандальної наради у Мінфіні обіцяли переглянути проект ліцензійних умов.

22 лютого АМКУ розглянув та затвердив звіт про стан конкуренції на лотерейному ринку. Але  проект ліцензійних умов досі не погоджений з Антимонопольним комітетом. З лютого до АМКУ новий проект ліцензійних умов на погодження не надходив.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Антимонопольний комітет України (АМКУ) діє в інтересах компаній з російськими власниками, які, незважаючи на потрапляння до списку санкцій, продовжують свою незаконну діяльність на території нашої країни. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: