В Агентстві з питань держслужби визнали: кадрові конкурси – не панацея

В Агентстві з питань держслужби визнали: кадрові конкурси – не панацея

Голова Національного агентства з питань державної служби розповів, як контролюватимуться комісії, що обирають чиновників

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко в інтерв’ю «Главкому» заявив, що не вважає панацеєю від маніпуляцій конкурси на державні посади.

«Але якщо ми хочемо піти від призначень за ознаками політичної доцільності та особистої симпатії, кращого механізму, ніж конкурси, не існує. Друзі, свояки та політичні соратники – це добре, але дуже часто не збігається з такими поняттями, як професіоналізм та компетентність», - вважає Ващенко.

«Ми зробили певні запобіжники в законі, щоб ці впливи, які, безумовно, будуть, максимально зменшити. Наприклад, ми чітко заклали паритетність у формуванні комісій – у тій самій комісії вищого корпусу держслужби, як я вже казав, люди від президента, парламенту, громадських та наукових організацій… Хіба просто буде домовитися з такою комісією, щоб протягнути якогось кандидата?», - зауважив він.

Він наголосив також, що стовідсоткових гарантій нема, але принаймні такий запобіжник наразі в Україні поставили.

«Другий запобіжник – це присутність громадськості в конкурсних комісіях усіх рівнів. Хоча представники громадськості і не мають більшості, якщо вони бачитимуть маніпуляції або шарлатанство…Принаймні у них буде право привернути увагу і поставити в незручне становище людей, які так роблять. Є ще третій запобіжник – відеофіксація всіх етапів», - розповів чиновник.

Відеофіксація покликана в першу чергу, щоб забезпечити певний контроль за процесом.

«Якщо ми побачимо людину, яка не може двох слів зв’язати і читає з папірця, а їй поставлять найвищий бал (або навпаки), звісно, до такої комісії виникне багато запитань», - додав Ващенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: