В ООН затвердили 190 рекомендації для України щодо ситуації з правами людини

В ООН затвердили 190 рекомендації для України щодо ситуації з правами людини

У Мін’юсті запевнили, що уряд України ретельно та серйозно розгляне усі рекомендації ООН

Робоча група Універсального періодичного огляду Організації Об'єднаних Націй затвердила 190 рекомендацій Україні щодо ситуації з правами людини в країні в рамках третього періодичного огляду Ради ООН з прав людини.

Трансляція засідання робочої групи Універсального періодичного огляду ООН з прав людини відбувалася на офіційному сайті Організації Об'єднаних Націй.

Доповідачами щодо огляду стану з правами людини в Україні виступили представники Нідерландів, Руанди та Грузії (так звана трійка). Зокрема, від імені «трійки» виступив заступник голови Постійного представництва Грузії при відділенні ООН в Женеві Іраклі Жгенті, який представив рекомендації для України.

Він сказав, що 15 листопада під час інтерактивного діалогу 70 делегацій країн-учасниць Ради ООН з прав людини виступили із заявами, а 11 країн-учасниць додатково направили запитання українській стороні. У результаті, делегації України було спрямовано загалом 190 рекомендацій.

Україна повинна розглянути ці рекомендації та дати на них відповідь у належний час, але не пізніше березня 2018 року на 37-й сесії Ради ООН з прав людини. Проте, він не надав подробиць щодо зазначених рекомендацій.

Повний текст доповіді разом з підсумковим розділом буде розповсюджено електронною поштою 24 листопада 2017 року. Усі делегації до 1 грудня 2017 року матимуть можливість внести редакційні правки у підсумковій частині доповіді відповідно до їх заяв.

Також зазначалося, що усі відповідні пропозиції необхідно направляти «трійці» за посередництва секретаріату робочої групи Універсального періодичного огляду ООН з прав людини. Після цього проект доповіді було затверджено. Головуючий зазначив, що українська делегація повинна у визначений час висловити чітку позицію щодо невиконаних рекомендацій - не пізніше березня 2018 року.

Заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов запевнив, що уряд України ретельно та серйозно розгляне усі рекомендації, а також надасть свою позицію щодо цих рекомендацій у належний час – до 37-ї сесії ради ООН з прав людини у березні 2018 року.

До слова, 14 листопада Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив оновлену резолюцію з прав людини щодо анексованого Криму. 

Нагадаємо, з держав Європейського континенту лише три країни проголосували проти попереднього затвердження Генеральною асамблею ООН оновленої резолюції з прав людини щодо анексованого Криму: Росія, Білорусь та Сербія. Загалом 71 держава підтримала український документ, 25 проголосували проти, 77 утрималися від голосування.

Оновлену резолюцію з прав людини в Криму Україна внесла до секретаріату Третього комітету Генасамблеї ООН в жовтні 2017 року. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

Генеральна асамблея ООН розгляне резолюцію «Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» у грудні.

Водночас у Білорусі висловили готовність направити на Донбас своїх миротворців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: