В Україні відзначають День Європи: програма святкувань

В Україні відзначають День Європи: програма святкувань
В Україні відзначають День Європи

Коронавірус вніс корективи у святкування Дня Європи в Києві

З 2003 року третьої суботи травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.

У 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.

Як було встановлено День Європи в Україні

День Європи в Україні було затверджено в календарі державних свят трохи понад 17 років тому.

Зокрема, 19 квітня 2003 року тодішній президент Леонід Кучма, враховуючи стратегічний курс країни на європейську інтеграцію, своїм указом постановив відзначати День Європи в Україні щорічно третьої суботи травня.

Цим документом український уряд і місцеві органи влади зобов'язувалися забезпечити здійснення заходів щодо організації та проведення свята в усіх куточках держави, а Держкомітет телебачення і радіомовлення спільно з Міністерством закордонних справ - висвітлення урочистостей у засобах масової інформації.

Особливості святкування Дня Європи в Україні

Традиційно святкування Дня Європи в Україні відкривається урочистою церемонією в Києві.

Також до цього дня в столиці облаштовують так зване Європейське містечко, що складається з павільйонів, які представляють Україну, кожну державу - члена ЄС, Європейську комісію та міжнародні організації.

У них у подальшому представляють географію, культуру, історію найбільших міст держав - членів ЄС, організовують публічні дебати з послами та представниками української влади, проводять вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовують «куточки національних страв» і багато іншого.

70_main

Крім того, протягом офіційного відкриття святкування Дня Європи відбуваються зустрічі послів держав - членів ЄС з представниками органів місцевої влади, студентами й викладачами місцевих університетів, представників неурядових та громадських організацій, засобів масової інформації.

Аналогічні заходи є й в інших, як великих, так і маленьких, містах України. Хоча і не з таким величезним розмахом.

Що заплановано в Києві на День Європи в 2020 році

Цьогоріч у зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції Covid-19 Київська міська державна адміністрація спільно з шостим Міжнародним фестивалем мистецтв Anne de Kyiv Fest запропонують киянам та гостям столиці відзначити свято у новому онлайн, теле- та радіоформаті.

15-17 травня глядачів телеканалу «Київ» з Днем Європи вітатимуть керівництво держави та міста, Представництва Європейського союзу в Україні та посольств держав-членів Європейського союзу, акредитованих в Україні.

Також протягом цих днів із нагоди відзначення Дня Європи в ефір телеканалу «Київ» заплановано інформаційно-пізнавальну та культурно-мистецьку програми.

Зокрема:

  • телеверсія театральної вистави «Гамлет» (Вінницький обласний український академічний музично-драматичний театр ім. М. К. Садовського);
  • телеверсія театральної вистави «Шестеро персонажів у пошуках автора» (Київський академічний драматичний театр на Подолі);
  • записи привітань від міських голів міст-гостей Днів Європи та міст-побратимів Києва;
  • демонстрація архівних відеоматеріалів про святкування Дня Європи в Києві у попередні роки;
  • показ промороликів про країни ЄС, виступів художніх колективів країн, різноманітних майстер-класів, інтерв’ю з видатними особистостями;
  • фінальний концерт конкурсу дитячої пісні мовами країн-членів ЄС «Formidable»;
  • трансляція шоу «Євробачення: Європа світить світлом» – прямі включення фіналістів пісенного конкурсу Євробачення;
  • телеверсія історичної вистави-перформансу «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І. Початок Славного Служіння», у головній ролі – Ірма Вітовська;
  • показ художнього кінофільму «Легенда про княгиню Ольгу», у головній ролі – Народна артистка України Людмила Єфименко-Іллєнко;
  • балет «Княгиня Ольга» Євгена Станковича (Дніпровський театр опери та балету);
  • телемарафон, присвячений століттю з дня народження Іоанна Павла ІІ.

Детальна інформація щодо святкового «європейського» ефіру буде оприлюднена на Офіційному порталі Києва та у програмі передач телеканалу «Київ».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: