В уряді пояснили, в якому випадку церква Московського патріархату буде вилучена з державного реєстру

В уряді пояснили, в якому випадку церква Московського патріархату буде вилучена з державного реєстру
Експерти протягом одного місяця з'ясують, які діючі в Україні релігійні організації підпадають під дію закону про нову назву УПЦ МП

Колишнім осередкам УПЦ МП буде надано три місяці на зміну статутних документів

Директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш в інтерв’ю «Главкому» розповів, в якому випадку згідно із новим законом вже колишня УПЦ МП буде вилучена з державного реєстру. 

«Цей закон чітко говорить, що потрібно робити, він пропонує усю схему дій органів виконавчої влади. Протягом одного місяця проходить експертиза на предмет того, які діючі в Україні релігійні організації підпадають під дію цього закону. Потім у письмовому вигляді результати експертизи публікуються в офіційному виданні – «Урядовому кур’єрі». Ця інформація надається релігійній організації чи релігійним організаціям, в залежності від того, якими будуть результати експертизи», - пояснив чиновник.

Він додав, що після цього ще надається три місяці для того, аби були проведені відповідні зміни у статутних документах, щоби назва була приведена у відповідність до вимог цього закону.

«Громадам надається, якщо не помиляюся, до дев’яти місяців на вирішення цих питань. Релігійним центрам надається загалом чотири місяці від часу підписання. Вже після цього будуть якісь наступні кроки, які визначатимуться реакцією, діями самих релігійних організацій, які відповідатимуть на результати експертизи і на відповідні звернення держави», - зазначив урядовець.

Слід зазначити, що церква Московського патріархату вже зараз заявляє, що не збирається змінювати назву. В окремих заявах узагалі говорить, що ухвалений закон її не стосується.  Юраш пояснив, що в такому разі можна очікувати і як буде розвиватись ситуація з російською церквою в Україні.

«Не хотів би зараз моделювати ситуацію, якою вона може бути не раніше, ніж за чотири місяці. Думаю, проводитимуться відповідні узгодження, відбуватимуться наради. На тому етапі буде потрібно залучати Міністерство юстиції, яке провадить державний реєстр. Можливо, якщо релігійна організація не виконуватиме діючий закон, а абсолютна більшість таких релігійних організацій є у державному реєстрі, то вона буде вилучена з державного реєстру, втратить право юридичної особи. Це буде до тих пір, доки вони не приведуть у відповідність свої статутні документи», - підкреслив чиновник.

Юраш також прокоментував заяву нардепа Олександра Бригинця, який каже , мовляв, якщо Московський патріархат  не перереєструється, їхню реєстрацію скасують.

«Не знаю, як говорить Бригинець щодо скасування реєстрації, я ж кажу про вилучення зі списку реєстру платників податків як неприбуткової організації. Це різні речі. Нині я висловлюю лише свої міркування, а не офіційну думку. Адже потрібно буде зібрати велику нараду на рівні уряду за участю кількох міністерств, і тоді вирішувати. Заява парламентаря є його приватною думкою. А якими будуть дії виконавчої влади, подивимося, вони мають бути результатом узгодження і бути відповіддю на ту ситуацію, яка, можливо, виникне за чотири місяці», - резюмував Юраш.

Нагадаємо, 22 грудня президент Петро Порошенко підписав закон про нову назву УПЦ МП

 

 

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: