Вибори генсека Ради Європи: Україна підтримує Андрюса Кубілюса

Вибори генсека Ради Європи: Україна підтримує Андрюса Кубілюса
Екс-прем'єр Литви Андрюс Кубілюс 

Литовський політик Кубілюс є радником президента України

Більшість членів української делегації в ПАРЄ підтримують кандидатуру колишнього прем'єра Литви Андрюса Кубілюса на виборах генерального секретаря Ради Європи,

Про це написав глава делегації Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Facebook.

«Щоб не було різних домислів: генерального секретаря Ради Європи обирають члени ПАРЄ. Більшість української делегації давно визначилась - ми підтримуємо кандидатуру Андріаса Кубіліуса, колишнього прем‘єра Литви і автора проекту плана Маршала для України», - написав Ар’єв.

Раніше у Раді Європі озвучили дедлайн для висунення кандидатів на посаду генсека.

Вибори нового генерального секретаря повинні пройти у червні цього року.

Чинний голова організації норвежець Турбйорн Ягланд перебуває на цій посаді протягом двох п’ятирічних термінів із вересня 2009 року.

Як зазначають у дипломатичних колах, Росія, що порушила усі норми міжнародного права, Європейську конвенцію з прав людини, веде збройну агресію проти України, нині активно намагається проводити роботу з країнами-членами РЄ щодо обрання зручного та лояльного до Кремля генерального секретаря.

 Андрюс Кубілюс — литовський політик, член Сейму Литовської Республіки, прем'єр-міністр 1999—2000 і 2008-2012, голова партії Союз Вітчизни (Консерватори Литви).

У 1992 за коаліційним списком Кубілюс обраний в VI Сейм (1992-1996). Був старостою фракції Союзу Вітчизни-консерваторів. Працював у Комітеті охорони природи. Член партії Союз Вітчизни ( Tėvynės sąjunga) з дня заснування в 1993 р.

У 1996-2000 — член VII Сейму (обраний за списком Союзу Вітчизни (Консерватори Литви)) ( Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatorių )). Працював у Комітеті права і правопорядку, займав посади першого заступника голови Сейму (1996—1999), голови Комітету з європейських справ (1997—1999).

З 3 листопада 1999 до 9 листопада 2000 — прем'єр-міністр десятого (або XXXI) уряду Литви; був призначений на посаду, яку тимчасово виконувала Ірена Дегутене після відставки Роландаса Паксаса (пішов у відставку, протестуючи проти скандально відомого продажу нафтового комплексу «Мажейкю нафта» американському концерну).

У 2000—2004 — член VIII Сейму. У 2004 обраний до IX Сейм (до 2008). Був у кількох парламентських групах, в їх числі група «За демократичну Білорусь». Після виборів X Сейму, що відбулися в жовтні 2008, 27 листопада був обраний прем'єр-міністром Литви. 28 листопада 2008 року президент Литви Валдас Адамкус підписав декрет про призначення Андрюса Кубілюса прем'єр-міністром (декрет вступив в силу в день підписання).

Входить до парламентської групи співпраці з Україною. У 2014—2015 провів кілька офіційних зустрічей на найвищому рівні з керівництвом України. Є радником президента України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: