Вибухи на складах в Ічні: військові мали утилізувати тисячі одиниць непридатних боєприпасів

Вибухи на складах в Ічні: військові мали утилізувати тисячі одиниць непридатних боєприпасів
Вибухи на складах військової частини в Ічні Чернігівської області

У серпні 2017 року Кабмін затвердив перелік боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021роках

На території складських приміщень військової частини А1479 Збройних Сил України (Ічня Чернігівської області), де сьогодні близько 4 ранку почалися вибухи боєприпасів, зберігається тисячі одиниць снарядів, котрі підлягають утилізації.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на урядове розпорядження від 18 серпня 2017 року, яким затверджено перелік боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021роках.

Так, під знищення підпадають 3234 гільзи до реактивних сигнальних патронів; 835 стріляних запалів від гранати; 3104 стріляні гільзи до гранатомета СПГ-9; 8370 стріляних гільз до гармати 2А28; 1547 стріляних тубусів від гранатомета РПГ-26; 252 контейнера від гранатомета РПГ-26; 150 корпусів гранатомета РПГ-26.

Також утилізувати мали великий запас пороху марки 15/1 1973-1983 років виготовлення.

У пояснювальній записці до розпорядження КМУ сказано, що «реалізація Переліку дозволить вивільнити технічні території військових частин від непридатних для подальшого використання і зберігання боєприпасів, сприятиме зниженню реальної загрози виникнення техногенно-екологічних катастроф та забезпеченню безпечної експлуатації озброєння і військової техніки як у мирний час, так і в особливий період». 

Як повідомляв «Главком»за 2017 рік Міністерство оборони не утилізувало 3674 тонни боєприпасів, 465 тисяч протипіхотних мін та 363 тонни ракетного рідкого палива. Серед причин провалу утилізації за бюджетні гроші чиновники називають занадто забюрократизовані процедури. 

Як відомо, у Чернігівської області в ніч на вівторок, 9 жовтня, почалися вибухи на території 6-го арсеналу Міністерства оборони. За даними ДСНС, орієнтовно на складах, де лунають вибухи, знаходиться 88 тис. тонн боєприпасів. Евакуйовано близько 10 тис. осіб. 

Для локалізації надзвичайної ситуації, як повідомили у Міноборони, залучено один штатний пожежний танк ГПМ-54, ще чотири - заплановано найближчим часом доставити на місце вибухів. Також працює автоцистерна на базі автомобіля КАМАЗ і дві автоцистерни на базі автомобіля МАЗ.

Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко прибув у район пожежі та вибухів на території 6-го арсеналу Міноборони.

Президент Петро Порошенко скликав силовиків для доповіді в зв'язку з вибухами на арсеналі на Чернігівщині.

Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський обурений з приводу того, що через рік після вибухів у Калинівці знову сталися масштабні вибухи на арсеналі Міноборони на Чернігівщині. За його словами, після вибухів арсеналів у Калинівці його Комітет здійснив інспекційну поїздку у третій за величиною склад боєприпасів у Ічні Черніговської області. Тоді було рекомендовано терміново виділити кошти, розробити відповідні будівельні проекти та перемістити усі боєприпаси у спеціальні бетонні сховища.

За фактами вибухів на Чернігівщині військовою прокуратурою Центрального регіону України розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану).

Також читайте статтю «Главкома» «Утилізація зброї на папері, або Чому країна пахне порохом»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: