Відмова від ядерної зброї та 27 тисяч жінок. Цікаві факти про українську армію

Відмова від ядерної зброї та 27 тисяч жінок. Цікаві факти про українську армію
За кількістю резервістів Україна посідає дев'яте місце у світі, випереджаючи навіть США

Українська армія – перша у світовій історії, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї

У Збройних силах України служить такий самий відсоток жінок, як і в арміях НАТО, а кількість учасників бойових дій на Донбасі перевищила число українців, які воювали в Афганістані.

Про ці та інші цікаві факти повідомляють в штабі Операції Об’єднаних сил з нагоди Дня Збройних сил України.

«6 грудня в нашій державі відзначають день Збройних сил України. Саме в цей день 1991 року Верховна рада прийняла закони «Про оборону України» та «Про Збройні сили України». В залі парламенту також було зачитано текст Військової присяги», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у ЗСУ служить такий самий відсоток жінок, як і в арміях НАТО. Нині у війську – понад 27 тисяч жінок. Чисельність жінок-військовослужбовців офіцерського складу станом на кінець листопада 2019 року складає 3 767 осіб, 87 з них - у військовому званні «полковник». З початку війни звання «Герой України» отримав 41 військовослужбовець (22 з них - посмертно). Звання «Народний Герой України» має 151 військовослужбовець ЗСУ (станом на кінець листопада).

В пресслужбі нагадали, що до початку війни з РФ українська армія нараховувала 165 тисяч військових і цивільних службовців, понад 2,5 тисяч танків, бойових броньованих машин, близько 190 бойових і транспортних літаків, 80 вертольотів різних типів, а також 22 бойових кораблі. Сьогодні чисельність ЗСУ наближається до 250 тисяч осіб.

До кінця 2019 року в ЗСУ має завершитись формування Командування військ зв'язку та кібербезпеки і Командування сил підтримки.

У штабі ООС також повідомили, що за кількістю резервістів Україна посідає дев'яте місце у світі, випереджаючи навіть США. Більш потужний військовий резерв мають лише КНДР, Південна Корея, В'єтнам, Індія, Росія, Тайвань, Бразилія та Куба.

Наймолодший рід військ - Сили спеціальних операцій (ССО). У складі Збройних Сил України ССО з'явилися лише три роки тому - 5 січня 2016-го, повідомляють в оборонному відомстві.

Одна з найновіших посад в ЗСУ - військові капелани. З травня 2017 року в усіх бойових частинах і підрозділах ЗСУ з'явилася посада військових капеланів. У бойових бригадах, в залежності від їх чисельності, працюють від двох до чотирьох таких священиків.

Крім іншого, українська армія – перша у світовій історії, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї. Ядерне роззброєння в Україні тривало з 1991-го по 1996 рік. Принцип без'ядерності був затверджений Верховною Радою в Декларації про державний суверенітет в 1990 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: