Високі результати ЗНО - наслідок діяльності репетиторів, а не шкіл

Високі результати ЗНО  - наслідок діяльності репетиторів, а не шкіл

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук

Фото: Главком 

Щороку рівень складності тестів, які пропонуються абітурієнтам, різний - розповів Лікарчук

Сьогодні не можна формувати рейтинги шкіл за результатами балів зовнішнього незалежного оцінювання. Це – результат діяльності репетиторів, а не шкіл. Про це розповів колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Міносвіти опублікувало таблиці, в яких показано результати ЗНО 2017 року, але їх не можна порівнювати ані з 2016 , ані з будь-яким іншими роками. Це некоректне порівняння. Щороку рівень складності тестів, які пропонуються абітурієнтам, різний.

«Наприклад, цього року результати оцінювання з математики та з англійської мови кращий, аніж минулого року. Я в це не вірю. За моїми даними тест з математики цього року був набагато легшим, аніж за минулий рік.  А от тест із хімії минулого року був легший, аніж у 2017 році. Коли мені кажуть, що результати з англійської мови став кращим, я тільки над цим посміюся. Бо стан викладання іноземних мов в наших школах не змінився. Можливо, краще стали працювати репетитори. І більша кількість абітурієнтів пішла до репети ротів», - говорить Лікарчук.

Він також не погоджується з тим, коли ЗМІ починають формувати рейтинг шкіл на базі результатів ЗНО.

« Я завжди запитую в таких випадках, це результати школи чи результати діяльності репетиторів? За моїми даними за минулий рік, то близько 78% школярів, які складають ЗНО, користуються послугами репетиторів», - продовжує Лікарчук.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: